Vijeće sigurnosti UN-a – Odbačena rezolucija o zatvaranju OHR-a, ruski predstavnik zaprijetio

Vijeće sigurnosti Ujedinjenin naroda (UN) je sa dva glasa “za” i 13 “suzdržanih” odbacilo Rezoluciju Kine i Rusije kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

Takav ishod se i očekivao budući da su Rusija I Kina bile usamljene u zastupanju ovakve rezolucije. Ruski predstavnik Dmitrij Poljanski primio je odluku Vijeća sa žaljenjem i zamolio da ne prave dalje destruktivne korake.

Rezolucija koju su predložile Rusija i Kina predviđala je da se nakon 31. srpnja 2022. ukida OHR u BiH.

Ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Dmitry Polyanskiy zaprijetio je večeras “zapadnim kolegama” da ne podržavaju novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, za kojeg je rekao da je nelegitiman.

“Pozivamo zapadne kolege da ne usložnjavaju situaciju. Upozoravamo kolege u Vijeću da ne poduzimaju daljnje destruktivne korake i naročito da ne podržavaju nelegitimne kandidate za mjesto visokog predstavnika. Takve kratkoročne akcije mogu samo iskomplicirati unutrašnju političku situaciju u BiH i mogu uništiti dostignuća međunarodne zajednice u posljednjih 25 godina, što može potkopati mirovni sporazum”, rekao je ruski predstavnik.

Predstavnik SAD-a Richard M. Mills: Zatvaranje OHR-a bez ispunjenja 5+2 uslova bila bi odluka bez presedana

Richard M. Mills, zamjenik predstavnice SAD-a u UN, istakao je danas na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) da su svi članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), osim Rusije, podržali odluku o imenovanju Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika.

Podsjećamo, večeras Vijeće sigurnosti UN-a nije podržalo rezoluciju Rusije i Kine, o ukidanju Ureda visokog predstavnika.

– PIC je poduzo aktivnosti da potvrdi imenovanje Christiana Schmidta, odluka Vijeća sigurnosti nije neophodna da se potvrdi imenovanje. Svi se slažu da OHR treba zatvoriti i preduvjeti za to su jasno definirani 2008. godine sa 5+2 i to su svi podržali osim Rusije. Ovi uvjeti još nisu ispunjeni – kazao je Mills.

Ove uvjete je podržalo Vijeće sigurnosti više puta, naglasio je, zadnji put u novembru.

– Neophodne su urgentne reforme da bi se postigla stabilna država, ali još uvijek postoje podjele koje to sprečavaju. Zatvaranje OHR-a bez ispunjenja 5+2 uslova bi bila greška i to je protiv više od 10 godina međunarodnih sporazuma i to bi bila odluka bez presedana – zaključio je Mills.


(Saff)

Total
97
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci