Turski radnici najavljuju tužbe posle rada u Srbiji

Grupa od 30 građevinskih radnika iz Turske, koji su bili angažovani na izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti u Srbiji, vratila se u svoju zemlju nakon višemjesečnih problema, a neki od njih najavljuju tužbe.

“Radili smo kao robovi u vrlo teškim uvjetima, po kiši, snijegu, po velikoj hladnoći.”

Tako Džihan Ilmian, turski radnik koji je bio angažiran na kapitalnom državnom projektu – izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti u Kraljevu, 190 kilometara južno od Beograda, započinje svoju priču za Radio Slobodna Evropa (RFE).

Prema njegovim riječima, grupa od tridesetak radnika prekinula je posao krajem januara zbog neisplaćenih plata, teških uslova rada i neadekvatne zaštitne opreme.

“Odlučili smo napustiti posao kada nam nisu isplatili plaću, nakon što smo završili najteži dio gradnje i u najgorim vremenskim uvjetima. Sada se očajnički vraćamo u našu zemlju ”, objasnio je Ilmian u pisanom odgovoru.

Polaganjem kamena temeljca, premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Predrag Terzić označili su početak izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kraljevu.

Neispunjena obećanja

Oko 60 građevinskih radnika iz Turske stiglo je početkom oktobra u Kraljevo preko kompanije NN “Plan Media” iz Izmira, koja ih je angažovala na osnovu ugovora sa niškom kompanijom Global Engineering, kooperantom za izgradnju stanova u Kraljevu za vojska i policija.investitor država Srbija.

Izgradnja ovih stanova započela je 2020. godine, a 2018. godine usvojen je Zakon o posebnim uslovima za realizaciju tog projekta. Najavljen je državni projekat za pomoć sektoru bezbednosti u Srbiji, a njegovi zaposlenici mogu aplicirati za stanove po znatno nižoj ceni.

Radnici, koji su radili na izgradnji ovih stanova u Kraljevu, potpisali su ugovore u Turskoj u kojima se navodi njihova mesečna zarada od 800 do 1.200 evra, zajedno sa plaćenim smeštajem i hranom.

Radnici iz Turske (na slici) došli su sretni s namjerom da rade i zarade, a otišli su razočarani, praznih džepova.

Radnici iz Turske (na slici) došli su sretni s namjerom da rade i zarade i otišli razočarani, praznih džepova.

Prema Ilmianu, situacija na gradilištu u kraljevačkom naselju Ribnica nije bila slična onoj koju su zamislili.

Kako je objasnio, poplavljen je dio gradilišta na kojem su radili, što je znatno otežalo i produžilo rokove za završetak radova.

“Mnogo je vremena izgubljeno zbog materijalnih kašnjenja ili nekog drugog problema za koji nismo bili odgovorni, ali sva takva kašnjenja fakturirana su na našu štetu. Ispostavilo se da smo bili lijeni, spori i neodgovorni, a kada smo ih zamolili da nam pokažu radne dnevnike i da zajednički provjere ko je za šta odgovoran, odbili su to učiniti “, objasnio je Ilmian.

Dodao je da su o tome razgovarali sa predstavnicima kompanije “Global Engineering” iz Niša, kao i sa predstavnicima kompanije “Plan Media” iz Izmira, ali da su stekli utisak da se međusobno dogovaraju i štite.

U međuvremenu je, prema Ilmianu, više od polovine radnika napustilo gradilište u Kraljevu. Oni koji su imali novac vratili su se kući ili se preselili na posao u Beograd i Novi Sad, a oni koji su ostali u Kraljevu, prestali su raditi tražeći isplatu zarađenog novca, kako bi mogli da se testiraju na virus korone i kupe avionske karte za povratak kući.

“Međutim, niko više nije obraćao pažnju na nas. Vlasnik objekta u kojem smo živjeli naredio nam je da se iselimo u roku od tri dana nakon što ga je poslodavac obavijestio da mu više neće isplaćivati ​​novac za smještaj. Nismo imali novca, a ponestalo nam je hrane “, rekao je Ilmian.

Odgovor kompanije

Igor Šabanović, direktor građevinske kompanije “Global Engineering” iz Niša, rekao je za RSE da je ta kompanija ispunila sve obaveze prema kompaniji “Plan Media” iz Izmira, kojoj su uplaćivali novac u fazama.

“Platili smo novac kompaniji ‘Plan Media’ za realizovani posao, jer takođe naplaćujemo samo ono što je realizovano”, rekao je.

Kako je objasnio, novac koji njegova kompanija prima prosljeđuje se partnerskoj kompaniji koja radnike plaća prema ugovoru.

“Prema ugovoru, zadržavamo samo dio novca za svoju proviziju, što je praktično naša plaća, ali nije bilo plaće jer su bile vrlo spore i radovi koji su trebali biti gotovi za mjesec i pol završeno za tri mjeseca. ” Kao rezultat toga, znatno su porasli troškovi hrane, smještaja i prijevoza, zbog čega smo se odrekli vlastite zarade “, rekao je Šabanović.

Naglasio je da je “Global Engineering” platio avionske karte za dolazak radnika u Srbiju, obezbedio hranu, smeštaj, prevoz i registraciju, kako bi boravak i rad radnika iz Turske bio potpuno legalan.

“Stoga nismo imali nikakvih financijskih obaveza prema radnicima, jer smo sve platili njihovoj kompaniji u Turskoj, a bez obzira plaća li ih ‘Plan Media’ ili ne, to je njihova stvar i stvar njihovog međusobnog dogovora, u kojem ne možemo ometati. “, rekao je Šabanović.

Izgradnja autoputeva u Srbiji (2021)

Izgradnja autoputeva u Srbiji (2021)

Šabanović je dodao da se “Global Engineering” suočio sa ozbiljnim problemom kada su radnici odlučili da štrajkuju i tako ugrozili nastavak gradnje.

“Radnici su počeli da nas ucjenjuju i traže novac koji nigdje nije dogovoren”, rekao je Šabanović.

Dodao je da je njegova kompanija ispoštovala ugovor i platila sve obaveze kompanija u Izmiru.

„Prema informacijama koje imamo, oni namjeravaju tužiti kompaniju za jednu neisplaćenu platu, ali nadamo se da će uspjeti postići dogovor. Čak smo bili spremni platiti im dio novca, bez obzira na naše partnere, ali tražili smo da nastave raditi barem pet dana zaredom kako bismo im mogli platiti, ali oni to nisu prihvatili, rekao je Šabanović.

Turskoj ambasadi za pomoć

Šabanović je dodao da su imali najbolju namjeru da odluče da su u interesu svih zainteresovanih o svim tim problemima razgovarali sa predstavnicima turske ambasade u Beogradu kojima su pokazali svu dokumentaciju.

“Nisu imali primjedbi”, rekao je Šabanović, dodajući da su neko vrijeme nastavili plaćati smještaj i hranu, nadajući se da će se radnici vratiti na gradilište.

Džihan Ilmijan navodi da su se radnici obratili i turskoj ambasadi u Beogradu, tražeći od njih da im pomognu u prikupljanju zarađenog novca, ali su dobili, kako kaže, određenu količinu hrane i obećanje da će, ukoliko se odluče za tu opciju, pomoći oni se vrate u Tursku, što se na kraju i dogodilo.

Tada je turska štampa puno pisala o radnicima iz svoje zemlje koji su u Kraljevu ostali “na cedilu” bez novca, kada nije bilo dovoljno hrane i opasnosti da se svaki sat izbacuju iz hotela u kojem su živeli.

Turska ambasada u Beogradu nije odgovorila na upit RFE u vezi sa slučajem građevinskih radnika iz te zemlje koji su bili angažovani na izgradnji stanova za vojsku i policiju u Kraljevu.

Iako se njihov život u Kraljevu pretvorio u noćnu moru, radnici se nisu obratili institucijama u Srbiji, jer im je rečeno da domaće inspekcije nisu nadležne za radnike iz inostranstva, koji imaju ugovore sa stranim kompanijama zaključene u inostranstvu.

Ilmian je za RSE najavio kolektivne tužbe svih radnika protiv kompanije Plan media koja ih je poslala u Srbiju. Dodao je da će tužba, osim isplate neisplaćenih plata, uključivati ​​i naknadu za navodne patnje i traume koje su proživjeli.

RSE je pokušao kontaktirati upravu te kompanije iz Izmira, ali niko nije odgovarao na telefonske pozive.

Pomoć iz Srbije

Ilmian je takođe objasnio da su radnicima u najtežim trenucima pomogle dve osobe u Srbiji – Srđan Zečević, vlasnik pekare u Mataruškoj Banji, i Ljubinko Jablanović iz Žiče.

“Ljubinko nam je pomogao u kupovini hrane u tom selu i dao nam veću količinu brašna i mliječnih proizvoda, a Srđan nas je besplatno opskrbljivao hljebom, dok smo čekali povratak u Tursku.”

Ilmian je objasnio da su radnici, zahvaljujući njihovoj pomoći, uspjeli uštedjeti nešto novca, te da su svoje stvari dodatno prodali na buvljaku.

“Kupili smo avionske karte od tog novca”, istakao je Ilmian u e-poruci koju je poslao RSE nakon što su sletjeli na istanbulski aerodrom Kemal Ataturk.

Srđan Zečević, vlasnik pekare u Mataruskoj Banji, rekao je za RFE / RL da se nada da je njegov gest barem malo popravio loš utisak koji su imali pri odlasku iz Kraljeva.

“Kad su mi rekli da imaju problema na poslu, da im nisu isplaćene sve plaće i da više neće kupovati hljeb od mene jer moraju uštedjeti novac za kupovinu avionskih karata, rekao sam im da imam dvoje učenika i da nisam imao novca da ih pozajmim. “već da imam hleba i da im neću dozvoliti da gladuju. Novac će nestati, a ljudi će ostati “, rekao je Zečević.

Nikoga nije briga za gastarbajtere

Stanje građevinskih radnika iz Turske koji su napustili gradilište stanova za pripadnike snaga bezbednosti nije usamljen slučaj u Srbiji.

U avgustu 2020. godine, 40 radnika iz Indije, koji su bili angažovani na izgradnji puteva u Srbiji, protestovalo je u Kraljevu, zahtevajući da im kompanija u kojoj su angažovani isplati zaostale zarade i obezbedi avionske karte za povratak u Indiju.

Ranije ove godine, 50 kineskih radnika angažovano na izgradnji jalovišta za potrebe novog rudnika bakra “Cukaru Peki”, koji je danas deo kineske kompanije “Zidjin”, protestovalo je ispred sedišta kompanije u Boru na istoku Srbije , zahtijevajući bolje uslove rada.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Inspekcija rada nisu odgovorili na upit RFE u vezi sa slučajevima kršenja radnih prava stranih radnika koji rade u Srbiji.

Sve više stranaca na gradilištima

Prema podacima kojima raspolaže Privredna komora građevinske industrije Srbije (PKGIS), tokom 2020. godine stranim državljanima izdato je oko 13 hiljada dozvola za rad. Trenutno je između dvije i tri hiljade stranih radnika angažirano na građevinskim projektima, uglavnom iz Turske, sjeverne Makedonije, Rumunjske i Ukrajine.

Potpredsjednik te komore Goran Rodić rekao je za RFE / RL da činjenica da su registrovani ne znači da su u mnogo boljem položaju od svojih kolega koji rade na crno.

“To što su prijavljeni ne znači da redovno primaju plaće, da su osigurani, da imaju propisanu zaštitnu opremu, pristojne uslove stanovanja, osiguranu hranu i da državi plaćaju porez”, rekao je Rodić.

Ocijenio je da je država izbacila čitav građevinski sektor iz sistema kontrole i nadzora, u kojem je, kako je ocijenio, sada sve dozvoljeno.

“Zbog toga je sve više slučajeva svih vrsta eksploatacije radnika, ali i divlje gradnje koja cveta od centra Beograda do vrha Kopaonika”, istakao je Rodić.

Većina stranih radnika iz Turske (na slici), sjeverne Makedonije, Rumunjske i Ukrajine uključeni su u državne projekte.

Većina stranih radnika iz Turske (na slici), sjeverne Makedonije, Rumunije i Ukrajine uključeni su u državne projekte.

Rodić je rekao da na srpskom tržištu nedostaje kvalifikovane radne snage, koja je, prema njegovim rečima, već otišla na zapad i da nekvalifikovani radnici slede stope kvalifikovanih radnika.

“U takvoj situaciji domaće i strane kompanije u zemlju dovode sve više radnika iz inostranstva, s kojima ovdje mogu raditi što god žele.” “Oni koji ih angažiraju imaju najviše koristi od njih, posebno oni koji ih ne plaćaju, i to je sve jer zapravo nemaju kontrolu”, rekao je Rodić.

Prema njegovim riječima, prema zakonu, prava radnika iz inostranstva jednaka su pravima domaćih radnika, ali problemi nastaju zbog ugovora koje ti radnici potpisuju sa firmama i agencijama za zapošljavanje radnika u zemljama iz kojih dolaze i sve probleme koji proizlaze iz takvih ugovora.moraju odlučiti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj je ugovor zaključen.

“Međutim, ovo ne može biti izgovor inspekcijama i drugim nadležnim službama i institucijama da ignorišu slučajeve ozbiljnih kršenja zakonskih i moralnih normi prema ljudima koji su ovdje došli raditi i zaraditi novac, posebno kada je riječ o zdravlju i sigurnosti radnika u posao “, rekao je. sagovornik je RSE.

(Radio Slobodna Evropa)

Total
11
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post

Srbija po broju revakcinisanih prva u Evropi

Next Post

Veliki uspjeh namjenske industrije: Prva bh. haubica na prestižnom sajmu u Abu Dabiju

Related Posts
Total
11
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x

Ako želite pristupiti SandzakLive.com onda Vas molimo da potvrdite da ste čovjek!