Tehnologija za prepoznavanje lica će se koristiti nad medvjedima i kravama

Razvijena je tehnologija prepoznavanja lica koja će se primjenjvati nad medvjedima u Kanadi. Plan je da se ova tehnologija primjenjuje i nad kravama.

Razvijena je tehnologija prepoznavanja lica koja će se primjenjvati nad medvjedima u Kanadi. Plan je da se ova tehnologija primjenjuje i nad kravama.

Razvoj ove tehnologije je inicirala biologinja Melanie Clapham koja je posvećena zaštiti medvjeda. U realizaciji ove ideje pomogli su joj dva tehnološja stručnjaka iz Silicijske doline. Saradnjom su napravili softver BearID.

Clapham tvrdi da ova tehnologija nije opasna po životinje odnosno da je manje opasna od drugih postojećih tehnologija kojima se prate životinje.

Ovim softverom su već napravljene 4.674 fotografije medvjeda. Njegovi tvorci tvrde da tačnost identifikacije iznosi 84 posto.

S druge strane, stočar Joe Hoagland iz Kanzasa planira primijeniti ovu tehnologiju nad kravama. Radi na stvaranju aplikacije CattleTracs kojom će se lakše pratiti ove životinje. Očekuje da će aplikacija biti dostupna do kraja ove godine. Tačnost ove aplikacije navodno iznosi 94 posto.

Međutim, pojedini upozoravaju da se mora onemogućiti zloupotreba podataka koje se prikupljaju navedenim softverima.

Autori softvera BearID žele da se on može koristiti i za identifikaciju i praćenje drugih životinja, prenosi CNN.
Klix.ba

Total
4
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post

SPP Sjenice demantovala SDA Sjenice

Next Post

Pogledajte kako trenira Muamer Hukić (Video)

Related Posts
Total
4
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x