Srbija u prva četiri meseca ove godine imala deficit od 40,2 milijarde dinara

 Deficit republičkog budžeta Srbije u prva četiri meseca ove godine bio je 40,2 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija. U tom periodu su ostvareni prihodi u iznosu od 427,3 milijarde dinara, a rashodi su iznosili 467,6 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju.

Samo u aprilu, deficit je iznosio 16,7 milijardi dinara, pri čemu su naplaćeni prihodi u iznosu od 109,6 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 126,4 milijarde.

Poreski prihodi su iznosili 98 milijardi dinara, a najveći deo odnosio se na uplatu PDV-a od 57,3 milijardi dinara i akciza od 19,1 milijardi.

Neporeski prihodi su iznosili 10,9 milijardi dinara, a priliv donacija je bio 0,7 milijardi dinara.

Na strani rashoda, izdaci za zaposlene su iznosili 27,1 milijardu dinara, subvenicije su isplaćene u iznosu od 25,8 milijardi (zbog isplate direktne pomoći privredi u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije), a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO su iznosili 28,9 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar – april ostvaren je fiskalni deficit od devet milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 41,9 milijardi, navelo je Ministarstvo finansija.

Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit od 45,2 milijarde dinara.

Autor:Beta

(RTVNP)

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci