Sonja Biserko: Film “Dara” napravljen je da bi se umanjila priča o Srebrenici

Osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirala je nastojanja režisera filma Dara iz Jasenovca, Predraga Antonijevića, da negira ili minimizira priču o ratnim zločinima, odnosno zločinu genocida u Bosni i Hercegovini.

“Taj film je instrument, u funkciji prikazivanja Srba kao isključivih žrtava. Za negiranje svega onoga što se desilo devedesetih i na neki način kao opravdavanje onoga što se tada desilo. To je jedna zloupotrebljena priča koja je tragična sama po sebi, naravno. Ali, način na koji se ona plasira danas, te mobilišu mladi ljudi, koji ništa o tome ne znaju, je tragična i za Srbiju i region”, kazala je Biserko za Radiosarajevo.ba.

Tragično je, smatra Biserko, i to što se žrtve Jasenovca na ovaj način degradiraju.

“Jer se koriste u tu svrhu. To je ionako tragična priča sama za sebe, ali je način na koji se to danas funkcionalno koristi, naravno, jeste, također, tragičan”, smatra ona.

Prema riječima Biserko, to je, u suštini, reakcija na film Quo vadis, Aida? rediteljice Jasmile Žbanić (film je u ozbiljnoj konkurenciji za prestižnu nagradu Oscar), jer je Srebrenica danas u svijetu, kako kaže Biserko, ipak, simbol onog što se ponovilo uprkos svim mantrama: “Nikada više”!

(Radiosarajevo.ba)

Total
1
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnovije Most Voted
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
milan vucic
milan vucic
25. Februara 2021. 10:51

Hahah baš ste našli relevantnog sagovornika, koji će za šaku evra da priča šta god.

Previous Post

Novi Pazar: Na liječenju 99 osoba, 14 novih prijema u bolnicu

Next Post

Australija: Doktorica u hidžabu na poštanskoj marki

Related Posts
Total
1
Share
1
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x
%d bloggers like this: