Poslanici SDA u Srbiji traže izmeštanje vojne vežbe sa Peštera

Mirsad Hodžić iz poslaničke grupe “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” tražio je 10. juna od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Nebojše Stefanovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da u najskorije moguće vreme narede izmeštanje vojne vežbe sa Peštera koja bi trebalo da se održi u junu.

Hodžić, čija poslanička grupa zastupa interese Albanaca i Bošnjaka u republičkom parlamentu, je na sednici Skupštine Srbije rekao da su oficiri Vojske Srbije i predstavnici Opštine Sjenica, na zapadu Srbije, tražili od stanovnika Peštera da napuste svoja domaćinstva dok traje vojna vežba.

Na visoravni Pešter, koja se nalazi u blizini Sjenice, nalazi se i vojni poligon, na kojem Vojska Srbije održava vežbe.

Mirsad Hodžić je dodao da je u tom kraju dosta starijih ljudi koje je ovo uznemirilo, kao i da se šalje loša poruka Bošnjacima da nisu sigurni u svojim kućama.

Radio Slobodna Evropa(RSE) je poslao upit Ministarstvu odbrane u vezi sa vojnom vežbom i zahtevom poslanika, ali do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

Poslanik iz iste poslaničke grupe Enis Imamović rekao je u izjavi za RSE da je vrlo uznemiravajuće da uniformisana lica idu od kuće do kuće u Sandžaku (deo Srbije na jugozapadu Srbije u kojem oko 50 odsto stanovništva čine Bošnjaci).

“Mi još uvjek imamo nerasvjetljene zločine iz devedesetih u kojima su učestvovale zvanične vojno-policijske snage Srbije i možete zamisliti koliki je strah”, naveo je Imamović.

On je dodao da su im se stanovnici Peštera javili da nađu odgovor od Ministarstva odbrane, kao i rešenje kako da zaštite svoja domaćinstva i domove.

Najveći problem, ističe Imamović jeste što će morati da se izmesti i stoka i navodi da je u pitanju hiljade ovaca i stotine druge stoke.

Narodni poslanik iz redova SDA Sandžaka podseća da je i 2020. godine na Pešteru održana vojna vežba i da su stanovnici ovog dela zemlje pretrpeli ekonomsku štetu jer su geleri pogodili nekoliko grla stoke koja su uginula.

“Tu je i takođe i veliko zagađenje koje ostavlja ta mašinerija jer su u pitanju zastarela vojna sredstva koja troše ogromnu količinu goriva i zagađuju okolinu”, navodi Imamović i dodaje da je Pešter sredina sa malim zagađenjem.

Poslanička grupa “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” poslalo je upite Ministarstvu odbrane u vezi sa ovom vojnom vežbom i rešenjem koje će ići u prilog stanovnicima Peštera, kaže poslanik Imamović i dodaje da čekaju odgovore.

Združena taktička vežba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“ održana je 10. oktobra 2020. godine na Pešteru, na jugozapadu Srbije, blizu granice sa Crnom Gorom i Kosovom.

Na toj vojnoj vežbi učestvovalo je oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova.

(RSE)

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci
Read More

Sjenica / Samohrana majka Nermina: “Želim samo dvije sobe i ništa više” (Video)

Pogledajte video : var mpi_wi={userId:12439,siteId:101801,widgetId:103692,widgetType:0};if(void 0===mpi_ref)var mpi_ref=[mpi_wi];else mpi_ref.push(mpi_wi);var mpi_sid=document.getElementById(‘monadplugscript2’);if(!mpi_sid){var mpi_dt=new Date,mpi_ns=document.createElement(‘script’);mpi_ns.id=’monadplugscript2′,mpi_ns.type=”text/javascript”,mpi_ns.defer=!0,mpi_ns.src=”//cdn.monadplug.com/format/in-text/js/hood.js?v=”+mpi_dt.getYear()+mpi_dt.getMonth()+mpi_dt.getUTCDate()+mpi_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName(‘script’)[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpi_ns,pmn_os)} var mpn_wi={userId:12439,siteId:101801,widgetId:103691,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById(‘monadplugscript’);if(!mpn_sid){var…