Pešter – Jedinstveni restoran na vrh Krnje Jele u kome uživaju grabljivice, lešinari i krupnija divljač (Video)

Pešter – Jedinstveni restoran na vrh Krnje Jele u kome uživaju grabljivice, lešinari i krupnija divljač (Video)

Od pre dve godine deo balkanske mreže hranilišta u Srbiji, zajedno sa mrežom na Uvcu, u klisuri Mileševke i Trešnjevice, je i hranilište „Peštersko polje“ u istoimenom Specijalnom rezervatu prirode. Jedina je ograđena u našoj zemlji, namijenjena grabljivicama, supovima i većim sisarima, sa zvjezdarnicom napravljenom po skandinavskom modelu.

Od otvaranja hranilice u podnožju Trojanskog vrha nije poznato ko je zadovoljniji, bjeloglavi supovi i druge ptice grabljivice i sisavci za siguran obrok u restoranu za njih, ili Hazbija Turković koji više ne mari za stado od 160 ovaca i 15 krava u Sjenicu za svaku potrebu.

“Naručim, on mi je donese. Mi si pomažemo tako, ja. Ako mu nešto zatreba traktorom ili slično, želim to učiniti umjesto njega. Vukovi dolaze tamo na hranilište, ne dolaze do tora, ali tamo jedu, ovdje im olovka ne smeta “, kaže Hazbija iz sela Krnja Jela.

Mještani se više ne brinu šta će s mrtvom govedom, koju su čuvari pronašli na divljim deponijama nakon proglašenja rezervata prije pet godina, što ih je ohrabrilo na izgradnju hranilišta.

“Vlasnici stoke nas prijavljuju, veterinarska stanica, obavještava nas veterinarski inspektor, izlazimo na mjesto događaja, uzimamo to grlo, pročišćavamo to grlo sa vlasnikom i popravljamo ovdje”, objašnjava Milorad Babić iz Specijalnog rezervata prirode “Peštersko polje”.

Tako je lokalna samouprava oslobođena skupih obaveza uklanjanja uginulih životinja iz Peštera, gdje živi oko 80.000 krupne i sitne stoke.

A iz moderne zvjezdarnice s video nadzorom, čuvari prate događaje i izrađuju fotodokumentaciju o posjetiocima hranilišta, ne ometajući njihov obrok.

“Ne vide nas da smo u hranilištu, dolaze pred ogledalo i osvrću se oko sebe i gledaju se ovako”, kaže Sabahudin Abdagić.

U blizini još uvijek nema gnijezdećih parova bjeloglavih supova, ali očekuje se, jer su ljetos primijetili da će i dalje ostati preko noći. Na kraju godine, Vasilija iz kolonije Uvačka je oslabila, pa su joj priskočili u pomoć.

“Nije se znala vratiti u koloniju, neko vrijeme je ostala bez hrane, pa smo je neki dan, budući da imamo lokator, tražili, pronašli, uzeli malo hrane, nalazi se u za sada stabilno stanje “, kaže Milorad Babić.

Evidentno je da su se vjetrovci, gavrani, zajedno sa većim sisarima navikli i na restoran u Krnjoj Jeli.

Peštersko polje je jedina visokogorska močvara na Balkanu u kojoj živi oko 200 vrsta ptica, što je bila njegova preporuka za zaštitu. Prirodnjacima je izuzetno zanimljivo, pa je posjet hranilištu i samom objektu dozvoljen prvenstveno u naučnoistraživačke i obrazovne svrhe, uz dozvolu upravnika.

Total
1
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post
Selma Mekić na srbijanskoj TV: “OK, nosim hidžab, možemo li da pređemo na dijalog”

Selma Mekić na srbijanskoj TV: “OK, nosim hidžab, možemo li da pređemo na dijalog”

Next Post
Završen seminar: “Komentar Allahovih lijepih imena” – pobjedniku odlazak na Umru

Završen seminar: “Komentar Allahovih lijepih imena” – pobjedniku odlazak na Umru

Related Posts
Total
1
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x

Ako želite pristupiti SandzakLive.com onda Vas molimo da potvrdite da ste čovjek!