Kriviti klimav mlazni tok za klimatske promjene? Ne tako brzo

Uvećaj / Vremenska karta 15. februara.

Neke pjesme su ušne gliste – dopadljive volite li ih ili ne. (Neću zaraziti ostatak vašeg dana nekim primjerom.) Čini se da su neka objašnjenja u nauci ekvivalent uha: u svojoj osnovi intuitivna, čineći ih da se lako zaglave u umu. To je očigledno slučaj sa hipotezom da zagrijavanje Arktika dovodi do klimavijeg mlaza, proizvodeći vremenske ekstreme u srednjim geografskim širinama poput nedavnog epskog zahlađenja u centralnom dijelu SAD-a.

Hladnoća je stigla nakon što se okrenuo „polarni vrtlog“ u gornjim slojevima atmosfere iznad Arktika uznemiren u januaru, oslobađajući njegov sadržaj prema jugu dok je mlazni tok skretao s uobičajenog putovanja. Može li ovo ponašanje zapravo biti posljedica globalnog zagrijavanja? Prijedlog se pojavio u vijestima i Twitter nitima širom zemlje. Ali ideja je ljepljivija nego što znanost kaže da bi trebala biti.

Podešavanje mlaza

Iako se specifičnosti razlikuju, opća ideja temelji se na činjenici da se Arktik zagrijava brže od srednjih širina. Kao rezultat, temperaturna razlika između njih postaje malo manja. Struja mlaza formira se na granici između Arktika i zraka srednje širine, pa bi manja temperaturna razlika oslabila mlazni tok. A slabiji mlazni tok je skloniji velikim, vrtećim se meandrima koji vam mogu donijeti hladan zrak sa sjevera ili topli zrak s juga.

Podaci o vremenu iz posljednjih nekoliko decenija sadrže neke trendove na srednjim geografskim širinama, što implicira da bi se Arktik koji se zagrijavao mogao tamo zezati s vremenskim obrascima. Međutim, ovo je slučaj kada mantra „korelacija nije uzročnost“ dobro služi. Klimatski naučnici ne love samo trendove, već ih onda sve krive za klimatske promjene uzrokovane čovjekom. Proučavaju mehanizme koji bi mogli pokretati te trendove kako bi procijenili koja ih hipoteza (ponekad među mnogima) zapravo može objasniti.

Neka su modeliranja pronašla vjerojatne veze između određenih obrazaca u našem vremenu i stvari poput zagrijavanja Arktika, gubitka morskog leda, pa čak i pada snježnog pokrivača. Ali češće – kao detaljno Carbon Brief nakon još jedne zimske hladnoće u SAD-u 2019. godine – modeli ne pokazuju povezanost. Svakako je moguće da modeli to ne uspijevaju, ali ovo bi barem trebalo da nam napravi stanku u vezi sa bilo kojim vezama.

A 2017 studija, za jedan primjer, zaključio je da će trendovi u stratosferskom polarnom vrtlogu vjerovatno biti rezultat prirodne varijabilnosti, a ne gubitka morskog leda kojeg je uzrokovao čovjek. I an članak objavljen u časopisu Nature Climate Change prošlog novembra primijetio je da zapažanja i studije u posljednjih nekoliko godina nisu ojačale slučaj. “Kratkoročne tendencije od kraja 1980-ih do početka 2010-ih koje su podstakle početne špekulacije arktičkog utjecaja nisu se nastavile tokom protekle decenije”, napisali su autori. „Dugoročni trendovi u Arktičke oscilacije i [jet stream] valovitost, ažurirana na zimu 2019/20., mala je i ne razlikuje se od interne varijabilnosti. ”

Izvještaji IPCC-a također su procijenili stanje nauke o ovom pitanju. Specijalni izvještaj za 2019. o okeanu i kriosferi u promjenjivoj klimi prijavio se sasvim nedavno. “Postoji samo malo do srednje pouzdanje u trenutnu prirodu arktičkih veza / vremenskih veza srednje širine jer su zaključci nedavnih analiza neskladni”, navodi se u izvještaju. “Sve u svemu, promjene u stratosferskom polarnom vrtlogu i [Arctic Oscillation] nisu odvojivi od prirodne varijabilnosti, pa se ne mogu pripisati gubicima morskog leda prisilnim stakleničkim plinovima.

Nije konačan

To su rekli neki klimatski naučnici učiniti pronaći dokaze da su klimatske promjene pomogle uzrokovati događaj uverljivo, čak i kao drugi nemoj. I ovo nije lažna debata koja uključuje nekoliko suprotnih gadflica, poput onih koji u potpunosti odbacuju zagrijavanje izazvano čovjekom. Uistinu ne postoji konsenzus jer istraživanje još uvijek ne diktira jasan odgovor. To znači da samopouzdane izjave koje povezuju neobičnost mlaza sa ljudskim uzrokom trend napraviti mnogi klimatski naučnici mrzovoljan.

Dakle, šta se može reći o hladnoći koja se upravo proširila središnjim dijelom SAD-a do Teksasa? Dok rijetko i krajnje, bilo je nije bez presedana. A kako Arktik postaje topliji, zrak koji se ponekad prolije prema jugu neće biti toliko hladan kao nekada. Ali nauka još nema jasan odgovor da li se mehanizmi koji kontroliraju to izlijevanje mijenjaju s globalnim zagrijavanjem. Umjesto toga, testira se više konkurentnih odgovora.

Osim dodjele krivnje, ovo je značajno za definiranje vremenskih ekstrema koje možemo očekivati ​​u budućnosti. Za sada vam nauka o klimi ne može reći je li otvaranje posla sa zimskim kaputima u Teksasu pametna dugoročna investicija – čak i ako se čini da hipoteza vrtog mlaza ima smisla. Klimatske nauke mogu, međutim, potvrdite da zima i dalje postoji. Uvijek je pametno pripremiti se za vremenske ekstreme koji mogu izazvati kaskadne kvarove sistema koji su nam namijenjeni da nas zaštite.Total
1
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post

Novi Pazar – Mladost 90:104

Next Post
Predstavnici hotela sa Kopaonika boravili u Novom Pazaru

Predstavnici hotela sa Kopaonika boravili u Novom Pazaru

Related Posts
Total
1
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x