Komšić, Izetbegović i Zvizdić uputili čestitke: Imamo obavezu da nastavimo borbu započetu 1. marta 1992. godine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić čestitao je danas svim građanima u Bosni i Hercegovini i u dijaspori 1. mart – Dana nezavisnosti BiH.

Podsjetio je da je prije gotovo tri decenije, slobodno izraženom voljom, većina građana i naroda BiH izjasnila se za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.

– Pred nama je mnogo izazova, aktuelnih problema, ali moramo svi zajedno efikasnije djelovati kako bismo ostvarili cilj, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život njenih građana – naveo je Komšić.

Istakao je da će se uvijek zalagati za modernu, uređenu demokratsku državu jednakopravnih građana, u kojoj će biti mjesta za sve, bez obzira na vjeru i naciju te za očuvanje mira, sigurnosti i stabilnosti.

– Ljubav prema domovini prenosit ćemo na mlađe generacije, koje vjeruju da se učenjem, radom i nadom u pravo i pravdu to može postići. Ostanimo prkosni i ponosni u danu kada obilježavamo naš najveći praznik – napisao je Komšić u čestitki.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije uputio je čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana nezavisnosti.

– U protekle tri decenije Bosna i Hercegovina je prešla dug i težak put, a najvažniji korak na tom putu je 1. mart 1992. Na taj dan, prije 29 godina, građani su se opredijelili da žive u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana i naroda.

Skoro dvije trećine Bosanaca i Hercegovaca različitih narodnosti i vjeroispovijesti su izlaskom na historijski referendum 1992. godine odabrali slobodu i nezavisnost, i pokazali vjeru u ideju Bosne i Hercegovine. Ovu odluku i vjeru nisu poljuljali ni najteži izazovi koji su uslijedili.

Oni najbolji i najhrabriji među nama su dali svoje živote za odbranu te ideje, za odbranu slobode i civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva savremeni svijet. Zbog toga se svakoga dana, a naročito 1. marta, trebamo sjetiti onih koji su svoje živote utkali u temelje Bosne i Hercegovine.

Zbog njih, ali i zbog sadašnjih i svih budućih generacija imamo obavezu da nastavimo borbu započetu 1. marta 1992. godine. Moramo graditi budućnost Bosne i Hercegovine kao suverene, stabilne i prosperitetne države, članice Evropske unije i NATO saveza.

U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori upućujem srdačne čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine – kazao je Izetbegović.

Čestitku je uputio i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić. – Poštovane građanke i građani BiH. Povodom Dana nezavisnosti naše države Bosne i Hercegovine, koji ove godine proslavljamo suočeni sa izazovima pandemije koronavirusa, čestitam vam ovaj izuzetno važan datum za samostalnu, nezavisnu i suverenu BiH, multietničku, građansku, antifašističku i demokratsku državu, zemlju kulturnog i vjerskog prožimanja, sa iskrenom vjerom u prosperitetnu i euroatlantsku budućnost naše jedine domovine BiH – naveo je Zvizdić.

Total
1
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post

Ljubav prema domovini je urođena ljudska osobina

Next Post

Đerlek: “Još četiri meseca”

Related Posts
Total
1
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x