Klinički centar Sarajevo ne da ulazak inspektorima, sastaju se tužioci

Klinički centar Univerziteta u Sarajevo(KCUS) odbio je prijedlog da u tu zdravstvenu ustanovu uđe federalna inspekcija, potvrdio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, nakon sastanka sa direktoricom Kliničkog centra Sarajevo Sebijom Izetbegović u ponedjeljak (5.aprila).

Izetbegović je na sastanak došla na poziv ministra zdravstva KS Harisa Vranića, a nakon što se u javnosti pojavila anonimna pisma, navodno, anesteziologa iz KCUS-a koje su objavili neki bh. web portali, ali za koje Radio Slobodna Evropa (RSE) ne može da potvrdi autentičnost.

U dva pisma koja nisu službeno dostavljena medijima iznesene su kritike na uslove u KCUS-u, a posebno se ističu optužbe u vezi sa radom respiratora koji su nabavljeni preko kompanije “Srebrena malina”.

“Tražili smo da se formira stručno tijelo u koje će ući članovi svih osnivača i suosnivača kako bi se utvrdile sve činjenice, što KCUS nije prihvatio”, kazao je premijer Forto nakon sastanka sa direktoricom KCUS-a u Vladi KS u ponedjeljak.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nakon sastanka nije željela dati izjavu medijima

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nakon sastanka nije željela dati izjavu medijima

Sastanak je trajao više od dva sata, a ministar Vranić je rekao da se u narednom periodu mora uspostaviti bolja komunikacija, te da KCUS “mora prestati biti zatvorena tvrđava”.

“Došli smo do nekih zajedničkih stavova, ali ne i do zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak koji smatramo da je apsolutno ispravan. Oni su imali zaključak koji je potpuno neprihvatljiv za nas”, kazao je.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nakon sastanka nije željela dati izjavu medijima.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će u ponedjeljak (5. aprila) biti održan sastanak tužitelja tužiteljstava BiH i Kantona Sarajevo u vezi sa cijelim slučajem.

Demanti iz KCUS-a

Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) saopštio je u nedjelju 4. aprila kako nije umro nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla “Srebrena malina”, a zbog kojih se vodi krivični postupak.

U saopštenju Kriznog štaba KCUS-a piše da su “zaprepašteni silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS”.

“Mi smo ljekari, nismo ubice”, navodi se, pored ostalog, u pismu Kriznog štaba KCUS-a i poručuje da će “prljave planove osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju”.​

Sastanak je zatražio ministar Vranić , jer je izrazio zabrinutost, kako se navodi u njegovoj objavi, “zbog medijskih natpisa, ali i direktno dostavljenih informacija kojima svi svjedočimo posljednjih dana”.

Vranić je osim direktorice Izetbegović na sastanak pozvao i šeficu Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelu Katicu Mulalić, šefa Službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmina Vražalicu i predstavnike stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju.

Kao teme u pozivu navedeni uslovi rada i načina tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u maju te godine utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Respiratore je uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) trenutno se vodi krivični postupak “Fadil Novalić (premijer Federacije BiH) i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) je 4. decembra 2020. podiglo optužnicu u predmetu “Respiratori”, i to protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika i direktora kompanije “F.H. Srebrena malina”, i Jelke Milićević, ministrice financija FBiH.

(Slobodna Evropa)

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci