KADULJA-Salvia officinalis-žalfija,slavulja – AKOS

Kadulja je biljka našeg primorja i krša.Raste uz čitavu jadransku obalu,na kamenjaru i oskudnom tlu.Mjestimično zalazi i duboko u unutrašnjost.U kulturi je rasprostranjena i po mnogim drugim zemljama izvan sredozemnog područja.

Iako je važna za pošumljavanje tla i vezivanje krša,u nekim se našim krajevima kadulja neracionalno sabirala i nemilosrdno uništavala.

Postoje mnogi podaci o upotrebi kadulje kao začinske i ljekovite biljke od najstarijih civilizacija do danas.Rimljani su je zvali svetom travom,a ime “salvia”potjeće od latinskog-salvare-spasiti,jer su kadulji pripisivana izvanredna ljekovita svojstva.

Napitak od kadulje pio se mnogo prije nego što je u Evropu dospio čaj.

Često se spominje i engleski stih-“He that would live for age,must in May eat sage”-Tko hoće živjeti dugo,mora jesti kadulju u maju.

Vremenom se kadulja sve više počela upotrebljavati u kulinarstvu,a sve manje u medicini.

Okus kaduljina lista je nagorak i trpak.Kao začin listovi se mogu služiti u svježem i osušenom stanju,uglavnom za mesna i riblja jela.Dodaju se mljevenom mesu,janjetini,ražnjićima,pećenoj jetri i općenito bogatim i masnim obrocima.Svježi listovi mogu se pržiti na maslacu i servirati s umakom od paradajza.Bolje je u kuhinji upotrebljavati svježe listove,jer su blažeg okusa od osušenih.

Više nego u prehrani kadulja se iskorištava  kod nas u ljekovite svrhe i za dobivanje eteričnog ulja,koje se nalazi u žlijezdama na površini listova i stabljike.

Osušeni list sadrži oko 1,5% eteričnog ulja i nešto gorkih tvari.

Kadulja je pored upotrebe koju sam već navela i medonosna biljka,a uzgaja se i kao ukrasna.

Sjetva i sadnja kadulje

Kadulja se direktno sije ili se sadi proizvedeni rasad.U rano proljeće,najkasnije do 15.marta se obavlja direktna sjetva, jer dugo niče i za početni rast treba prilično vode.Dubina sjetve je 1,5-2 cm.U jednom metru dužine treba biti 70-80 biljaka.Ukoliko je sjetva obavljena u optimalnom roku,već u prvoj godini usjev se može kositi dva puta.

Ako se posadi rasad,u prvoj godini sadnje usjev se kosi jednom ili se uopće ne kosi.U aprilu se u lijehe sije sjeme za proizvodnju rasada i potrebno ga je stalno zalijevati da se može presaditi u jesen.Presađuje se na razmak između redova 70 cm,a u redu 40-50 cm.Zalijevanje usjeva je obavezno.

Da bih se postigli visoki prinosi,biljke se u redovima moraju odrezati na 8-10 cm visine.Na taj način se ubrzava stvaranje većeg broja bočnih grana i veća produkcija lista.

-Kaduljin čaj

Kašičica osušenih usitnjenih listova kadulje prelije se s dva i pol decilitra prokuhane vode i ostavi da odstoji pola sata. Nakon čega se procijedi i pije topao. Kod tegoba s probavnim organima pije se jedna šoljica pola sata prije obroka. Čaj je djelotvoran i za ispiranje i grgljanje kod bolesti grla i usne šupljine.

-Kadulja u mlijeku 

Kašičica suhih kaduljinih listova kuha se u 250 ml  mlijeka tri minute. Ohladi se da ostane toplo i doda dvije kašikice domaćeg meda. Uzima se učestalo tokom dana po jedna kašikica. To je sredstvo protiv kašlja, koje se može davati i djeci.

Čajeve i ljekovite pripravke od kadulje ipak treba uzimati vrlo oprezno jer njen sastojak tujon može biti vrlo toksičan.

Danas je možemo naći i u praktičnijoj i djelotvornijoj primjeni u obliku sprejeva i tabletama-bombonima koje se rastapaju u ustima.

Za Akos.ba piše: Saima Trako-Silajdžić,dipl.ing.polj.voćarstva i vinogradarstva

Telefon:061/469-971

Total
7
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci