Jeste li čuli za spilantol? Novi hit sastojak u njezi kože djeluje protuupalno i učinkovit je u borbi protiv bora

S trendovima u njezi kože, mnogima od nas je teško ići u korak. Čini nam se da je sa svakom novom godinom lista sastojaka koje bismo trebali uvesti u svoju rutinu njege kože sve duža i duža pa se lako gubimo među njima. Retinol, bakuchiol, ceramidi, kiseline …

Svaki od ovih sastojaka koji se mogu naći u proizvodima za njegu lica i tijela ima svoju svrhu, a najnoviji, koji vrlo obećava, zove se spilanthol i biljnog je porijekla. Naravno, neke sastojke treba izbjegavati u širokom luku, ali ovaj nije jedan od tih.

Šta je spilanthol?

Riječ je o spoju koji se ekstrahira iz biljke paraces, inače poznate kao akmela, a poznata je i kao zubobolja. Njegovo porijeklo nije poznato, ali vjeruje se da je nastalo od brazilske vrste akmela. Akmela je vrlo dobro poznata u kulinarstvu jer njezino lišće i cvjetovi daju jedinstveni ukus hrani.

Pročitajte takođe: Vitamin C, retinol i kiseline – snažni su u njezi kože, ali neke od njih nikada ne biste trebali koristiti zajedno, evo koje!

Iako još uvijek nije toliko rasprostranjena u kozmetici, ovo se polako, ali sigurno mijenja, jer posjeduje impresivna protuupalna svojstva, a neka istraživanja pokazuju da ona može povećati učinkovitost ostalih sastojaka za njegu kože kada se zajedno s njima primjenjuju.

Razlog zašto se akmela naziva “zuboboljom” je taj što spilantol ima analgetički, opojni učinak i pomaže u ublažavanju bolova. Ali što se tiče njege kože, spilantol djeluje drugačije.

Ljekovita svojstva spilantola

Ovaj sastojak djeluje antioksidativno i protuupalno na kožu. Iako se smatra jednim od blažih, njegovo antioksidativno djelovanje stimulira kožu i pomaže u zaštiti od štete koju uzrokuju štetni i dosadni agresori iz okoline, poput zagađenja i UV zraka.

Ako se pitate kome je namijenjen ovaj sastojak, odgovor je – svima. Sve vrste kože mogu izvući najbolje iz toga, a to je, osim protuupalnih i antioksidativnih učinaka, bolji izgled i tonus kože.

Naime, akmela stimulira interakciju između kolagena i fibroblasta i na taj način jača i učvršćuje kožu, što je posebno važno u borbi protiv bora.

Pročitajte takođe: Zvuči teško, ali ne i nemoguće! Kako nanijeti kremu za sunčanje preko šminke?

Kako koristiti spilanthol?

Spilanthol se vrlo lako uklapa u bilo koju rutinu njege kože. Možemo ga naći u raznim proizvodima, posebno u uljima, serumima i kremama. Najbolje ga je koristiti ujutro prije kreme sa SPF faktorom kako bi pojačali njegovo protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci