JEDAN NOVČIĆ MENJA ISTORIJU NOVOPAZARSKE TVRĐAVE: Evo kada je zapravo nastala

Prilikom čišćenja zidina novootkrivene kule na srednjovekovnom osmanskom utvrđenju u Novom Pazaru pronađen je novčić s početka 17. veka. Time su se promenile dosadašnje pretpostavke o starosti tog kompleksa.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

U severnom delu bedema pored ostataka kule džephane, koja se nalazila na nekim fotografijama Novog Pazara sa početka prošlog veka, otkriveni su, kako arheolozi predpostavljaju ostaci prve tvrđave palisadnog tipa iz doba Isa Bega Isakovića, osnivača Novog Pazara.

– Otkrili smo granicu one prve drvene tvrđave novopazarske i stepene širenja te tvrđave kako spolja, što predstavlja zidine koje se i danas vide, tako i u unutrašnjem delu, a to je kula džephana i barutana gde se čuvao barut. Otkrili smo i plafon zindana koji postoji dole. Za njega se znalo da postoji i ostaje nam da završimo, kaže Fuad Baćićanin, direktor Muzeja Ras u Novom Pazaru.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Zaštitna iskopavanja počela su 3. septembra s ciljem revitalizacije kule, u narodu poznatije kao džephane.

– U onim trenucima kada je Novi Pazar bio jako značajan trgovački grad i u svom punom vrhuncu, u takvim trenucima vi imate izgradnju ovako velikih objekata kao što je bila ova kula koja je kontrolisala ovaj grad, navodi Mustafa Altić, stručni arheolog za osmanski period.

– Prilikom čišćenja zidova kule otkrili smo jedan novčić u strukturi zida, mađarskog Vladara Matijasa Drugog, kovan je, iz 1618. godine. U jednoj prostoriji srećnim okolnostima pronašli smo 133 đuleta, jedan novčić koji je bio svesno spušten na jednom od đuladi datuma je 1876. godine iz vremena sultana Abdul Hamida Drugog. Kao da je neko od vojnika želeo da nam upravo kaže vreme u kom su ta đulad bila pohranjena na tom mestu, kaže Vladan Vidosavljević, arheolog Muzeja Ras u Novom Pazaru.

Tvrđava je, kao spomenik kulture od velikog značaja, pod zaštitom države.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Total
0
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post

Veliki uspjeh Novopazaraca – Bajramovići građevinari mondenskog Sočija

Next Post

Ideje za uređenje doma: Pronašli smo kreativne stvari koje možete napraviti od otpada

Related Posts
Total
0
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x