Istraga o špijuniranju 30 novinara i direktora u Francuskoj

Istraga je uslijedila nakon što su francuski novinari i medijska grupa Mediapart podigli tužbu zbog incidenta sa špijunažom izraelske kompanije NSO.

Francusko tužilaštvo je saopćilo da pokreće istragu o onome što su otkrili mediji vezano za špijuniranje tridesetak novinara i direktora novina pomoću softvera Pegasus, koji je razvila izraelska kompanija NSO.

Istraga je uslijedila nakon što su dvojica francuskih novinara i medijska grupa Mediapart podigli tužbu u vezi sa spomenutom špijunažom.

Istraga će se baviti pitanjima upada i prodora u sistem za automatsku obradu podataka, pribavljanja, kopiranja i manipulacije podacima, narušavanja privatnosti, kao i instaliranja hakerskih uređaja i opreme te iznošenja pisanih i grafičkih materijala bez dozvole.

 

Međunarodne organizacije za ljudska prava, mediji, Evropska unija i vlade osudile su u ponedjeljak ono što je otkriveno u medijskim izvještajima o špijunskim operacijama na čijoj su se meti našli aktivisti i novinari širom svijeta, a provođene su pomoću programa Pegasus izraelske kompanije NSO.

Softver Pegasus, unesen u pametni telefon, omogućava pristup porukama, fotografijama, kontaktima, pa čak i prisluškivanje telefonskih razgovora.

U nedjelju je grupa od 17 međunarodnih medija, među kojima su i francuski list Le Monde, britanski The Guardian i američki The Washington Post, objavila izvještaj o ovom programu koji je povećao sumnje prema izraelskoj kompaniji.

Izvještaj se temelji na popisu do kojeg su došle organizacije Forbidden Stories i Amnesty International, a sadrži oko 50.000 telefonskih brojeva osoba za koje se vjeruje da su u centru pažnje NSO-a od 2016. godine.

Na popisu se nalaze brojevi najmanje 180 novinara, 600 političara, 85 aktivista za ljudska prava i 65 biznismena, prema analizi grupe koja je uspjela identificirati mnogo telefonskih brojeva u više zemalja.

Istraga je pokazala da se među klijentima izraelske kompanije NSO nalaze vlade najmanje deset zemalja: Bahrein, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Azerbejdžan, Ruanda, Saudijska Arabija, Mađarska, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

Prema izvještajima izraelske i američke štampe, od 2016. do oktobra 2018. godine Pegasus je korišten za prisluškivanje 175 disidenata, aktivista za ljudska prava i novinara u arapskom svijetu, Latinskoj Americi, Aziji, Africi i drugim regijama.

Krajem prošle godine je istraga koju je provela emisija Al Jazeere Arabic Ma Khafia Aazam (Vrh ledenog brijega) pratila hakiranje telefona novinara i aktivista koji su špijunirani softverskim programom Pegasus.

Softver Pegasus se koristi za prisluškivanje aktivista za ljudska prava, nadgledanje e-pošte, fotografiranje, kao i za snimanje razgovora nakon hakiranja telefona.

Kompanija NSO je osnovana 2010. godine, zapošljava oko 500 ljudi, a sjedište joj je u Tel Avivu.


(Aljazeera)

Source by [author_name]

Total
38
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci