Filmska odbrana Bojana i suvozača koji su zgazili biciklistu

“Do nezgode je došlo tako što sam izgubio svest na par sekundi. Jesam kriv za udes tim što se ne slažem s tim da sam posle toga zatrpavao telo pokojnika stabljikama kukuruza. Ne znam zašto nisam odmah pozvao policiju i Hitnu pomoć. Kajem se, kada bih mogao, vratio bih vreme, ne znam zašto sam to tako uradio…”

Ovim rečima pred Višim sudom u Nišu branio se danas Bojan Rančić iz Medoševca koji je optužen da je vozeći pijan 24. jula 2019. godine svojim vozilom usmrtio biciklistu Zorana Savića (65) iz sela Klisura kod Doljevca a potom pobegao, nakon što je sa prijateljem Bobanom Stojanovićem (50), koji se tereti za pomaganje, sakrio telo nastradalog u kukuruzištu.

Prema optužnici koju je pročitala zamenica VJT Milena Cvetković, teška nesreća desila se 24. jula 2019. godine na putu Niš –Leskovac u visini sela Klisura gde je Rančić, koji je osumnjičen da je vozio sa 2,05 promila alkohola vozilom prešao u suprotnu kolovoznu traku pa na zemljani deo puta kojim se Savić kretao pravilno na svom biciklu. Nakon što je naleteo na biciklistu, Savić je bio odbačen dvadesetak metara u obližnju njivu gde je preminuo na licu mesta. Obdukcijom je utvrđen višestruki prelom lobanje, rascepi vena i arterija, prelomi kičmenih pršljenova idruge povrede od kojih je izdahnuo na licu mesta.

Rančić se danas pred sudom pravdao da je kontrolu nad teretnim vozilom “čeri ego” koje je u vlasništvu njegove supruge, izgubio tako što je na tri, četiri sekunde ostao bez svesti, verovatno jer je šećeraš, te da se samog udesa i ne seća. U toku svoje odbrane, on je u jednom trenutku i zaplakao i zatražio da sedne jer se ne oseća dobro.

– Kretao sam se od Brestovca ka Nišu desnom saobraćajnom trakom, a Stojanović je bio na mestu suvozača. Vozio sam normalnom brzinom, ograničenje na tom delu je 60 kilometara na čas. U jednom trenutku sam izgubio svest i skrenuo sa puta, “zaševrdao” sam levo, desno. Prvo sam skrenuo u desno, pa sam se vratio na kolovoz u levo i onda je došlo do prekida filma verovatno zbog pada šećera, jer sam dijabetičar. Ne sećam se da sam ušao u suprotnu traku. Prekid je trajao tri, četiri sekunde. Sedeće čega se sećam kada smo sleteli sa kolovoza, osvestio sam se ali nisam znao o čemu se radi. Šoferšajbna je pukla i pala na mene, izašao sam da vidim o čemi se radi – ispričao je Rančić.

On je naveo da je izašao da vidi o čemu se radi, ali da u kukuruzištu kroz koje se kretao ništa nije video, sve dok se nije vratio do vozila, iza koga je tek tada primetio telo čoveka.

– Verovatno sam ga “nosio” na krovu, pa je ispao sa krova kada smo se zaustavili. Bicikl nisam video. Boban nje izlazio iz vozila, sve vreme je spavao. Bio sam u šoku, prišao sam čoveku i pokušao da ga reanimiram, ali nisam uspeo. Ne znam zašto, seo sam u vozilo i krenuo kući. Pogrešio sam što nisam odmah zvao policiju i Hitnu pomoć, i sada se kajem zbog toga, ali je kasno. I moj i Bobanov telefon je bio prazan. Boban je saznao za nezgodu tako što sam mu ispričao usput šta se dogodilo – rekao je Rančić.

On je tvrdio da pre udesa nije pio alkohol, već tek nakon toga.

– Pre nezgode nisam konzumirao alkohol ali posle toga, kući, jesam. Od 14.30 časova do 20 časova, dok nisam saznao da me policija traži, popio sam desetak piva u flašama od pola litra. Video sam da me traži policija kada su rošle tri interventne jedinice pa sam oišao i prijavio se – rekao je on, brišući suze iz očiju.

Na pitanje zamenice VJT gde je bio pre nezgode i da li je nešto pio, on je rekao da su bili kod njegove majke i sestre u Doljevcu pa kod Bobanovog prijateljau Pukovcu gde je pio samo sok i vodu dok je Boban je pio alkohol i uspavao se pet minuta po ulasku u vozilo.

Suvozač tvrdi da je spavao i ništa nije video

Stojanović koji se tereti za pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, rekao je da je sve vreme spavao i da je od Bojana, koji mu je zet, saznao šta se desilo tek kada su stigli ispred Međurova. On je svedočio da tokom boravka u Doljevcu i Pukovcu, Rančić nije pio alkohol, već samo on, a da je u tužilštvu ranije ispričao drugačije, jer je pokušao da ga „spasi“ jer je otac troje maloletne dece.

– Kod Bojanove sestre sam pio pivo, kod Dragana koga zovu Strugar sam popio pola litra rakije, a posle kod mog druga Pacova sam nastavio sa rakojom. Bojan nije pio alkohol. Pao mu je šećer, pa je u poslastičari u Pukovcu pojeo kolače, a ja sam pio pivo. Sve vreme sam spavao u kolima, nije bilo šanse da se probudim, mogli su sa krevetom u Moravu da me unesu. Tek ispred Međurova kod Morave sam saznao šta se desilo kada mi je zet ispričao šta je bilo. Nisam telo zatrpavao kukuruzom, kakvo zatrpavanje – branio se Stojanović.

Na pitanje zamenice VJT, ako je sve vreme spavao, kako je mogao da zna da je nastradali Savić glavom udario u krov auta, kako je ranije izjavio, Stojanović je rekao da je „pretpostavio“ jer je bio udubljen krov.

Suđenje će biti nastavljeno u julu saslušanjem svedoka.

Tablica ostala na mestu nesreće

Telo nastradalog Savića pronašli su radnici jednog preduzeća koji su obavljali radove u blizini mesta nesreće i nakon toga alarmirali državne orgne. Usledio je uviđaj pa brza istraga kojom je osumnjičeni vozač identifikovan najviše zahvaljujući činjenici da mu je na licu mesta optpala registarskatablica sa vozila. Nastradali Savić bio je radnik jedne propale fabrike u Nišu i stekao je uslov za penziju, a na selu je radio nešto zemlje za svoje potrebe i od toga preživljavao. Inače, tog dana pošaoje biciklom do Doljevca po delove za traktor a nesreća se desilau povratku kući.

(Nova)

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci