Evo prvog Hyundaijevog novog EV-a od 800 volti – Ioniq 5

U utorak ujutro u Koreji, Hyundai je premijerno predstavio svoje najnovije električno vozilo na baterije. Tvrtka se oduprla iskušenju da krene s bombastičnim SUV-om poput preporođenog GMC Hummera iz General Motorsa ili lijepom limuzinom poput Porschea Taycana, iako su obje u planu. Umjesto toga, marka Ioniq lansirat će se s onim najtraženijim automobilima, srednjim crossoverom. U ovom slučaju, izuzetno stilizirani crossover nazvan Ioniq 5, koji će ujedno biti prvi BEV koji je koristio Hyundaijevu novu E-GMP arhitekturu.
Proizvodnja Ioniq 5 nevjerojatno je slična konceptualnom automobilu koji mu je prethodio, modelu 45. Na prvi pogled čini se da usmjerava kutijasti izgled vrućih vratašca kasnih 1980-ih. Ali nemojte se zavarati proporcijama; otprilike je iste veličine kao Toyotin najprodavaniji crossover RAV4. Veliki 20-inčni kotači i kratki prednji i stražnji prevjesi skrivaju međuosovinski razmak od 118 inča (3.000 mm) što u prijevodu znači hektare unutarnjeg prostora za putnike.
Osim dovoljno prostora i ravnog poda, interijer ima još jedno iznenađenje. Središnja se konzola može pomaknuti, pomičući se unatrag za 140 mm. To putnicima koji su prednji daje mogućnost izostavljanja druge strane automobila, kao i omogućavanje putnicima straga pristupa spremištu konzole, USB priključcima i bežičnoj podlozi za punjenje.

Prednja će se sjedala zavaliti po potrebi, uključujući i iskakanje oslonca za noge, iako očito vozačko sjedalo to neće učiniti dok je automobil u pokretu. A Hyundai kaže da su ta prednja sjedala učinila 30 posto tanjima od svojih uobičajenih sjedala, opet kako bi se povećao prostor straga. Stražnja sjedala također se pomiču naprijed i natrag, klizeći prema naprijed za 5,2 inča (135 mm) kako bi povećali kapacitet tereta.

Kako postaje trend, u unutrašnjosti se široko koriste održivi materijali poput recikliranih PET boca i prirodnih vlakana.

Dvije baterije, dva pogonska sklopa

Navikli smo na nove BEV-ove koji pakiraju masivne baterije, ali specifikacije pogonskog sklopa Ioniq-a 5 govore o Hyundaijevom povjerenju kada je riječ o inženjerskoj učinkovitosti električnog dometa. Postoje dvije veličine pakiranja – 58kWh ili 77,4kWh (72,6kWh u regijama koje nisu SAD). Postoje dvije mogućnosti pogonskog sklopa: pogon na stražnjim kotačima, s jednim motorom od 160 kW (215 konjskih snaga), 350 Nm (258 lb-ft); ili pogon na sve kotače, s ukupnom izlaznom snagom od 173kW (231hp) s baterijom manjeg kapaciteta ili 225kW (301hp) s većim paketom. Bez obzira na veličinu pakiranja, AWD Ioniq 5 proizvodi 605Nm (446lb-ft).

Posljedično, performanse bi trebale biti brze, a ne oduzimaju dah, sa 100-100 km / h (100 km / h) u rasponu od 5,2 sekunde do 8,5 sekundi, ovisno o konfiguraciji. Hyundai nam je dao samo procjenu dometa za pogon na vuču plus konfiguraciju od 72,6 kW, za koju kaže da bi trebala postići 470-480 km pod režimom testiranja WLTP.

Poput gore spomenutih BEV-ova GMC-a i Porschea, Ioniq 5 koristi električnu arhitekturu od 800 V, što između ostalog znači da je sposoban za izuzetno brzo punjenje – od 10 do 80 posto napunjenosti u samo 18 minuta kada je povezan s brzim punjačem istosmjerne struje od 350 kW . Četiri stotine voltnih DC punjača su češći, ali neka pametna tehnologija na Ioniqu 5 znači da i njih može koristiti – motor i pretvarač udvostručuju napon kako bi zadovoljili bateriju.

I dok funkcije vozila do mreže još nisu podržane (ni vozilima ni mrežama), Ioniq 5 ima značajku vozila do opterećenja, poznatu i kao sposobnost rada kao udaljeni izvor izmjeničnog napajanja do 3,6 kW, bilo kroz vanjski priključak za punjenje ili V2L priključak smješten ispod stražnjih sjedala.

Ioniq 5 kreće u proizvodnju ove godine, a američke isporuke trebaju započeti na jesen. Slijedi ga limuzina Ioniq 6 (temeljena na zapanjujućem konceptnom automobilu Prophecy), a zatim Ioniq 7, veliki električni terenac.

Slika unosa od Hyundai

Total
1
Shares
5 1 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnovije Most Voted
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Miki
Miki
23. Februara 2021. 12:10

Izgleda odlicno, voleo bih da ga provozam ako ga budu imali u unirentu. Vrh!

Previous Post

Doživotni zatvor za trojicu osuđenih u slučaju ‘Monstrum’

Next Post

Halid Bulić: Zašto bosanski jezik nije bošnjački jezik |

Related Posts
Total
1
Share
1
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x

Ako želite pristupiti SandzakLive.com onda Vas molimo da potvrdite da ste čovjek!

%d bloggers like this: