EJUP NURKOVIĆ, PREDSJEDNIK BOŠNJAČKOG VIJEĆA U CRNOJ GORI ZA „STAV“

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, Ejup Nurković, odgovarao je na pitanja novinara sarajevskog sedmičnika STAV, intervju prenosimo u cjelosti.

STAV: Da li je uslijed pandemije korona virusa došlo do smanjivanja ili ukidanja manjinskih prava u vašoj nadležnosti i imate li dojam da ce vaša država iskoristiti ovu krizu da smanji vaše nadležnosti i postepeno ukida dosegnuti standard vaše organiziranosti?

Nadležnosti Vijeća Bošnjaka u Crnoj Gori zagarantirane su Ustavom i Zakonom te, stoga, kao krovna nacionalna institucija, imamo pravo da kroz svoju unutarnju organiziranost djelujemo na najbolji mogući način kako bismo ustavno-zakonske akte koji nam kao Bošnjacima pripadaju sproveli u djelo. Naravno, svaka implementacija Ustava, kroz Zakon i usaglašeni Statut Vijeća, iziskuje vrijeme i maksimalnu posvećenost ukupnog bošnjačkog intelekta, kao i svih pripadnika bošnjačkog nacionalnog korpusa.

Svjedoci smo da je u Vladi Crne Gore, osim Bošnjačke stranke, koja je koalicioni partner već duži niz godina, evidentan i znatan broj Bošnjaka koji vrlo odgovorno i savjesno obavljaju visoke državne funkcije, pa osim potpredsjednika Vlade, imamo i ministre, direktore državnih preduzeća i drugih institucija, što samo po sebi govori da se položaj Bošnjaka u Crnoj Gori sve više unapređuje i važno je da taj proces nema zakonskih prepreka niti opstrukcija druge vrste pa ni novonastala kriza taj kontinuitet neće umnogome usporiti.

STAV: Očekujete li ili je već došlo do smanjenja financijskih dotacija vašoj instituciji i da li je to smanjenje srazmjerno ostalim rezanjima u budžetu?

Vijeće raspolaže skromnim finansijskim sredstvima iz državnog budžeta. Ta sredstva tek mogu pokriti režijsko-administrativne troškove Vijeća, što nije dovoljno za realizaciju ostalih projekata važnih za rad, koji zahtijevaju veća finansijska sredstva na polju prije svega informativne djelatnosti te osnivanje časopisa, televizije, radija, izdavačke djelatnosti i slično. U narednom periodu imamo u planu da uputimo zahtjev Vladi Crne Gore za povećanje budžetskih sredstava kako bismo makar djelimično mogli realizirati pomenute projekte koji su od ključnog značaja i očekujemo pozitivan odgovor Vlade.

STAV: Možete li opisati odnos vaše države prema manjinskim pravima u kontekstu općih ljudskih prava tokom krize uzrokovane korona virusom?

Korona virus izazvao je destabilizaciju čitavog svijeta pa svakako nismo pošteđeni ni mi. Vrijedi naglasiti da je Vlada Crne Gore na vrijeme preduzela preventivne mjere u cilju zaštite od bolesti COVID-19 koje su, sudeći po dosadašnjoj statistici, dale svoj rezultat, gdje se broj zaraženih drastično ne povećava, što je bitan faktor kako ne bismo imali preopterećenost zdravstvenog sistema. Možemo kazati da je novonastala situacija ujedinila sve nacionalne, političke, vjerske i ostale subjekte u borbi protiv pomenutog virusa, a u cilju što lakšeg prevazilaženja ovog stanja.

STAV: Na koji način vaša institucija sudjeluje u odgovoru na krizu uzrokovanu korona virusom?

Bošnjački savjet podržao je rad NKT (Nacionalnog koordinacionog tijela), gdje je putem saopštenja dalo preporuke građanstvu da poštuju pomenute mjere, što je, po našem mišljenju, dalo i daje rezultate. Iz svojih skromnih sredstava smo ušli u projekt pomoći NKT i ostalim humanitarnim organizacijama, također, s BNV-om u Srbiji smo uputili zahtjev određenim donatorima za pomoć u medicinskoj opremi i za pomoć građanima u stanju socijalne potrebe i očekujemo odgovor. Ovo stanje odrazilo se i na ekonomskom polju, stoga će biti potrebna intervencija države da donekle sanira probleme u svim sferama privrede koji su izazvani zatvaranjem velikog broja privrednih subjekata.

STAV:Je li država omogućila odvijanje online nastave na bosanskom jeziku na način kako je to omogućila na službenom jeziku?

Što se tiče nastave na bosanskom jeziku, taj je proces još u početnoj fazi i mi kao institucija se trudimo da bosanski jezik dobije svoju punu primjenu. On se sada izučava kao crnogorsko‑srpsko‑bosansko-hrvatski jezik i književnost, a sve iz “univerzalne gramatike” crnogorskog jezika koja važi za sve pomenute jezike, što nije dobro rješenje. U Crnoj Gori ne postoji katedra za bosanski jezik i književnost te imamo u planu da u narednom periodu imamo u planu da radimo na tom polju i kada se steknu uslovi da uputimo zahtjev Vladi i resornom ministarstvu kako bi oformili katedru za bosanski jezik i književnost. Što se tiče online nastave, ona se radi prema ustaljenom planu Republike Crne Gore, a nema posebne nastave za bosanski jezik.

STAV

 

 

Total
1
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post

Preporuka da se Egzit održi u avgustu

Next Post

Šta je sve posjedovao Tito: “Sve je bilo Brozovo i ništa nije bilo njegovo”

Related Posts
Total
1
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x