Doživotni zatvor za trojicu osuđenih u slučaju ‘Monstrum’


Krivični sud u Skoplju osudio je Alila Demirija i braću Agima i Afrima Ismailovića na doživotni zatvor zbog petostrukog ubistva u blizini Smilkovskog jezera u okolini Skoplja u aprilu 2012. godine.

Iznoseći presudu, sudija je rekao da su krivi za zločin “terorizam”.

Optuženi Haki Aziri osuđen je na 9 godina zatvora, a Fejzi Aziri na 15 godina zatvora. Zbog nedostatka dokaza, optuženi Sami Ljuta je oslobođen.

“Ovo nikako nije običan slučaj, već monstruozno sadističko ubijanje i likvidacija djece koja su tek navršila punoljetstvo. Zamislite kako su se ta djeca osjećala, klečala, što im se dogodilo u toj sekundi i kako su bili. , “rekao je sudija tokom izricanja presude.

Devet godina nakon ubistva na Smilkovskom jezeru kod Skoplja, Krivični sud u sjevernoj Makedoniji izrekao je presude u slučaju “čudovište” 23. februara, kada je ubijeno pet osoba, od kojih četiri u dobi od 18 do 21 godine.

12. aprila 2012. godine, Kire Tričkovski, Filip Slavkovski, Cvetančo Ačkovski, Aleksandar Nakjevski, starosti između 18 i 21 godine, kao i ribar, 45-godišnji Borče Stefanovski, ubijeni su na obali jezera u blizini glavnog grada Sjeverna Makedonija.

Od šest uhapšenih, troje je optuženo za ubistvo, dvoje za pomaganje i podržavanje, a u slučaju Samira Ljute optužnica je odbačena jer nije bilo dokaza. Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su u bijegu na Kosovu već devet godina i kojima se sudilo u odsustvu, i dalje nisu dostupni sudu.

Ubistva su izazvala etničke tenzije i protest u sjevernoj Makedoniji između albanske i makedonske zajednice.

Tužiteljica Fatima Fetai procijenila je da je ovaj događaj mogao izazvati novi sukob i dovesti do mnogih nevinih žrtava. Naglasila je da je taj događaj pojačao mržnju između Makedonaca i Albanaca. U završnoj riječi, tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu za Khalila Demirija i braću Afrim i Agima Ismailovića, koji su optuženi za terorizam, odnosno direktno izvršenje pet ubistava u blizini jezera Smilkovo.

Za optužene Fejzija i Hakija Azirija, tužilac Fetai tražio je 15 godina zatvora zbog pomaganja počiniocima.

Rekonstruirajući slučaj, Fetai je rekao da su ubistva počinili Alil Demiri i braća Afrim i Agim Ismailović. Prema toj rekonstrukciji, Haki Aziri ih je čekao u vozilu ne znajući zašto je tamo, a Fejzi Aziri im je pomogao da pobjegnu.

Tijekom suđenja nije dokazano tko je od optuženih pucao iz kojeg oružja, ali se saznalo da su u žrtve pucali iz tri vrste vatrenog oružja.

U završnoj riječi odbrana je tvrdila da je slučaj “čudovište” u potpunosti izmišljen. Prema njihovim riječima, Tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza, ima samo indikacije i ne dokazuje mogući motiv. Odbrana tvrdi da optuženi nisu stvarni počinitelji i da nisu teroristi.

Riječ je o ponovljenom suđenju, s istom optužnicom za terorizam i pomaganje i podržavanje, a optuženi su isti kao i na prvom suđenju.

Tok suđenja

Prvo suđenje započelo je 20. decembra 2012. U junu 2014. godine, šest optuženih osuđeno je na doživotni zatvor. U novembru 2017. godine, Vrhovni sud ukinuo je presudu i vratio postupak na ponovno suđenje, a osuđenici su pušteni iz pritvora. Ponovno otvaranje slučaja uslijedilo je nakon što je tadašnja opozicija 2015. objavila prisluškivani materijal, takozvane bombe.

Slučaj je potom preuzelo Specijalno javno tužilaštvo (SJO) i suđenje je nastavljeno u maju 2018. godine. U međuvremenu je SJO ukinut, ali tužioci iz tog tužilaštva i dalje su vodili slučaj. Socijaldemokratski savez (SDSM) i Demokratska unija za integraciju (DUI), koji su sada u vladajućoj koaliciji, tražili su i obećali međunarodnu istragu slučaja, ali do nje nije došlo.

Prisluškivani razgovori koje je SDSM objavio 2015. bili su novi dokazi i razlog za ponovno suđenje.

Tada je lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio da “bombe” neće poremetiti međunacionalne odnose, ali da će pružiti mnogo odgovora. Potom je 2015. godine, u intervjuu za njemački list Die Zeit, izjavio da bi istina o slučaju mogla izazvati sukobe u Makedoniji i dodao da su osumnjičeni nevini.

“Nepravedno sjede u zatvoru”, rekao je Zaev u intervjuu za Deutsche Welle u maju 2015. godine.

Jesu li ‘bombe’ donijele nove dokaze?

Slučaj su pratile brojne špekulacije i političke zloupotrebe tokom promjene vlasti u sjevernoj Makedoniji. Kao svjedoci u ponovljenom suđenju pozvani su i lider DUI Ali Ahmeti, premijer sjeverne Makedonije Zoran Zaev, bivši direktor Uprave za sigurnost i kontraobavještajne poslove Sašo Mijalkov i bivša ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Tužiteljica Fatima Fetai rekla je da “bombe” nisu donijele značajne promjene u tužilačkom aktu. Ne isključuje mogućnost da će druge osobe ubuduće biti gonjene zbog ovog događaja ako takav rezultat proizilazi iz svjedočenja dvojice optuženih koji su u bijegu.

Oni se nalaze na Kosovu, gdje izdržavaju zatvorske kazne za druga djela, ali uprkos obećanjima kosovskih vlasti, još uvijek nisu izručeni sjevernoj Makedoniji.

Rođaci žrtava traže da se “sazna istina”, a Sud je, kako kažu, dužan porodicama žrtava, ali i cjelokupnoj javnosti odgovoriti na ono što se dogodilo 12. aprila 2012. godine. .

(Radio Slobodna Evropa)

Total
1
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post

Četiri godine zatvora zbog paljenja kuće novinara u Srbiji

Next Post

Evo prvog Hyundaijevog novog EV-a od 800 volti – Ioniq 5

Related Posts
Total
1
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x

Ako želite pristupiti SandzakLive.com onda Vas molimo da potvrdite da ste čovjek!