Do crnogorskog mitropolita crkvenim ili političkim putem

Volja vjernika ili političara. Šta će odlučiti o izboru novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori?

Onaj ko uđe na tu funkciju biće naslednik mitropolita Amfilohija, koji je preminuo u oktobru prošle godine. Popularnost Amfilohija, kao i rejting Srpske pravoslavne crkve, porasla je u poslednjim godinama njegovog života, što se videlo i u masovnim protestima protiv verskog zakona za koji je SPC bila uverena da ima za cilj oduzimanje imovine.

Na krilima ovih protesta, nova politička garnitura koju predvodi trenutni premijer Zdravko Krivokapić pobijedila je na izborima u avgustu 2020. godine, a da bi zakon poništio u januaru.

Plakat sa likom pokojnog mitropolita Amfilohija zabilježen je 12. januara na zgradi u Nikšiću, gradu u centralnoj Crnoj Gori, gdje se 14. marta održavaju lokalni izbori.

Šta očekuju u Crkvi?

Rektor Cetinjskog sjemeništa Gojko Perović rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će Parlament, najviše tijelo Srpske pravoslavne crkve, apsolutno imati uha da za mitropolita Crne Gore izabere onoga koga vjernici u Crnoj Gori žele. i Primorje.

“Sabor oko Patrijarha srpskog je institucija koja već osam vekova bira mitropolita cetinjskog, sa izuzetkom nekih istorijskih nemogućnosti i teških okolnosti, i uvek je slušala volju vernih.” Vjerujem da će ih imati i ovaj put. Ne vidim razlog da o tome pravim temu “, zaključio je Perović.

Izbor mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve i još jednog broja episkopa hitno je pitanje koje bi trebalo da bude rešeno na Prolećnom saboru SPC, koji se u redovnim okolnostima održava u maju, Slobodan Sadžakov, sociolog religije i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta, rekao je za RFE / RL u Novom Sadu.

Od smrti mitropolita Amfilohija krajem oktobra 2020. godine, Mitropolijom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori kao administrator upravlja episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Izbor novog mitropolita odložen je smrću patrijarha Irineja, koji je umro dvadesetak dana nakon Amfilohija. Da bi Mitropolit za Crnu Goru bio izabran, prvo je trebalo da bude izabran poglavar Srpske pravoslavne crkve, što je završeno izborom Porfirija za patrijarha u četvrtak, 18. februara.

Trvenja sa Sinodom i Vučićem

Objašnjavajući šanse da episkop budimljansko-nikšićki, trenutni administrator Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Joanikije Micovic, bude izabran na mesto mitropolita, profesor Sadžakov podseća da novi patrijarh Porfirije dolazi iz kruga najmoćniji episkop u SPC, vladika Irinej Bujić, svoju svešteničku karijeru odvijao je pod nadzorom:

„Za života mitropolita Amfilohija najveći konkurenti bili su on i vladika Irinej. Sada, pošto ne postoji mitropolit Amfilohije, situacija se dosta promenila. Podsjetio bih da je bilo dosta trvenja između crnogorskih vladika, uključujući Joanikija sa sjedištem u Beogradu sa patrijarhom i episkopom bačkim Irinejem. Ti su sukobi tinjali i tokom prošle godine. ”

Tokom trenutnih izbora za patrijarha, Joanikije je bio na suprotnoj strani u odnosu na većinu u Sinodu.

Sadžakov podseća da su pre izbora za patrijarha u Beogradu četvorica vladika najavili pismo u kome se protive ideji Sinoda Srpske pravoslavne crkve da događaj održi u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Među potpisnicima bio je i vladika Joanikije.

“I više je nego jasno da vladika Joanikije predstavlja osobu iz logora koja se suprotstavlja onoj koju vode patrijarh Porfirije i episkop Irinej Bulović”, kaže Sadžakov.

Pokojni mitropolit Amfilohije otvoreno se usprotivio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog njegove politike prema Kosovu. Vjerski analitičar Draško Đenović vjeruje da će Joanikije ići Amfilohijevim putem, koji je za RFE / RL rekao 4. novembra da “Joanikije nije dozvolio Vučiću da govori na Amfilohijevoj sahrani i Joanikije ostaje na toj liniji”.

Novi patrijarh Porfirije je “neko ko je dugo bio blizak vlastima, premijerka Ana Brnabić i blizak (predsjedniku Srbije Aleksandru) Vučiću”, rekao je analitičar Draško Đenović za AFP.

Zaostavština Amfilohija

Sadžakov podsjeća da je mitropolit Amfilohije trideset godina strpljivo gradio mrežu svog uticaja u Crnoj Gori, na neki način sve kontrolisao, u crkvi gradio svojevrsnu crkvenu autonomiju, kontrolisao finansijske tokove, što se teško može ponoviti u slučaju budućeg mitropolita .

“Mislim da će sadašnje rukovodstvo Srpske pravoslavne crkve, u najmanju ruku, želeti da pokaže ko je šef.” Vladika Joanikije se doživljava kao neko ko je bio veoma blizak mitropolitu Amfilohiju, u ovoj situaciji postoji velika vjerovatnoća da će novo rukovodstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnu Goru instalirati nekoga od svojih najvećih povjerenja “, zaključuje profesor Sadžakov, mada to ne čini isključiti mogućnost da je Joanikije postao mitropolit crnogorsko-primorski.

Odgovarajući na pitanje koliko na to može uticati činjenica da su vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori praktično nepodijeljeni u očekivanju da će vladika Joanikije biti izabran za mitropolita, profesor Sadžakov kaže da će vrh Srpske pravoslavne crkve morati da se drži imajući u vidu impulse vjernika u Crnoj Gori:

“Međutim, ne bi bio prvi put da je neko izabran mimo, recimo, opšteg raspoloženja vjernika. Na neki način se smatra da episkop Joanikije već ima svoju eparhiju i svoj krug aktivnosti. Oba scenarija su moguća, ali ako bih sada morao da odlučim, mislim da će i dalje biti izabrana nova osoba koja će biti mitropolit crnogorsko-primorski, neko mnogo lojalniji trenutnom vrhu Srpske pravoslavne crkve “, kaže Sadžakov .

Istoričar Miloš Vukanović smatra da će novog mitropolita u Crnoj Gori odrediti politički interesi Beograda:

“Ne očekujem da će novi mitropolit, čiji je govor planiran za maj, biti osoba koja će njegovati tradicionalnu autonomiju crnogorske mitropolije, a kamoli razmišljati o obnovi istorijske nezavisnosti koju je mitropolija imala na Cetinju.” Teško je reći da li će on zaista biti episkop Joanikijea, ali mislim da će politički interesi Beograda igrati presudnu ulogu, a tek na drugom mjestu će biti interesi vjernika u Crnoj Gori.

Komplikovani političko-crkveni odnosi i u Crnoj Gori

Poput Amfilohija, Joanikije je takođe bio aktivan kampanja za parlamentarne izbore drzati 30. avgusta prošle godine, kada je pozvao vjernike da ne glasaju za stranke koje su usvojile spor Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Epilog snažnog uticaja Srpske pravoslavne crkve u političkom procesu je promena tridesetogodišnje vladavine Demokratske partije socijalista, predsednika Mila Đukanovića.

Na izborima je pobijedila koalicija za budućnost Crne Gore bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi koju je na zahtjev Amfilohija predvodio Zdravko Krivokapić. Demokratski front, iako vodeća snaga u koaliciji, složio se s protestom podržati Krivokapića za premijera. U Vladi koja je sastavio Krivokapić najmanje polovina ministara bliska je mitropoliji SPC, a sam premijer to je nazvao vladom 12 apostola.

Nakon Amfilohijeve smrti, sukobi između DF-a i Krivokapića postali su još očitiji.

U protekla dva i po mjeseca, otkako je Vlada formalno konstituirana, Demokratski front kontinuirano izaziva svoj rad, uključujući i kadrovske odluke, i poziva ministre da podnesu ostavke, prijeteći da će uskratiti podršku vladinim prijedlozima u parlamentu.

U posljednjem takvom sukobu između DF-a i Vlade, Joanikije je otvoreno stao na stranu Krivokapića.

Naime, kada su Vlada i dio parlamentarne većine, udovoljavajući zahtjevima EU, odustali od usvajanja tužilačkih zakona, čemu se oštro usprotivio Demokratski front, Joanikije je preko medijske kuće Vijesti poručio da je “veoma važno za naša zemlja da ima podršku međunarodne zajednice. “.

U očekivanju lokalnih izbora u Nikšiću zakazanih za 14. marta, Joanikije se sastao sa premijerom Krivokapićem i predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem, izrazivši nadu da će posjeta “biti dobar znak za ponovno rođenje Nikšića, za uspjeh crnogorske vlade u sve što dobro radi i planira “.

S druge strane, lideri DF-a imaju bliske odnose sa predsednikom Vučićem, što se pokazalo tokom pružanja vakcina, koje su u Crnu Goru stigle kao donacija Srbije, kada im je premijer Srbije zahvalio na radu.

Kako će biti izabran mitropolit za Crnu Goru?

Istoričar Miloš Vukanović kaže da je „cetinjski tron ​​(MCP sa sedištem na Cetinju) prepušten interesu beogradskih krugova, što je zapravo bio cilj i crkve i političkih krugova iz glavnog grada Srbije“:

“To je u suprotnosti sa tradicionalnom ulogom mitropolije na Cetinju, koja će se sada svesti na političko podrivanje Beograda i Podgorice, ili dodatnu zagonetku u zamršenom mozaiku Moskve, Beograda i Carigrada”, zaključuje Vukanović.

Pod predsedništvom patrijarha Porfirija, mitropolita će birati skupština Srpske pravoslavne crkve. Izboru je potrebno prisustvo dvije trećine svih nadbiskupa (biskupa, mitropolita, patrijarha i nadbiskupa), a ako ne postoji jednoglasna odluka, glasanje je tajno i odlučuje se o apsolutnoj većini glasova.

Ako nema apsolutne većine, glasa se između dvojice koji su imali najviše glasova. Ako to dvoje imaju jednak broj glasova, odlučuje patrijarh.

(Radio Slobodna Evropa)

Total
1
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post

“NEMOJTE SE SMEJATI” Plenković vlasniku kafića poručio da je RASISTA

Next Post

ZABRINJAVAJUĆE KORONA PROGNOZE Sve liči na novembar 2020, a tada smo za samo dve nedelje sa 2.500 skočili na 8.000 zaraženih za dan

Related Posts
Total
1
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x

Ako želite pristupiti SandzakLive.com onda Vas molimo da potvrdite da ste čovjek!