Dionice Lordstown Motors padaju na optužbe za prenapuhane predbilježbe

Aurich Lawson / Getty Images

Tvrtka koja kratko prodaje Hindenburg Research objavila je novo izvješće tvrdeći da je proizvođač električnih kamiona Lordstown Motors pretjerao s potražnjom kupaca da pomogne u prikupljanju sredstava. Izvršni direktor Steve Burns tvrdio je da Lordstown već ima više od 100.000 predbilježbi – dovoljno da njegova tvornica u Ohiju bude zaposlena više od godinu dana nakon što tvrtka pokrene proizvodnju. U stvarnosti, ove predbilježbe nisu obvezujuće. A Hindenburg tvrdi da izgleda da neki navodni kupci nemaju financijskih sredstava kako bi nadoknadili svoje višemilijunske narudžbe čak i kad bi to htjeli.

Hindenburg se bavi prodajom dionica tvrtke u kratkom roku, a zatim objavljivanjem štetnih istraživanja o tvrtki. Ako dionica padne, tvrtka ostvaruje dobit. Čini se da ta strategija radi s Lordstownom. Dok ovo pišem, Lordstownove dionice su danas u padu oko 15 posto.

Tvrtka se proslavila ruskim izložbama drugog proizvođača električnih kamiona, Nikole. Izvještaj Hindenburga otkrio je da je promotivni video kamiona NIkola One “u pokretu” zapravo pokazao kako se kotrlja niz brdo, s lagano nagnutom kamerom pa se činilo da vozi po ravnom terenu. Nikoline dionice pale su za oko 60 posto otkako je Hindenburg objavio svoje početno izvješće.

Nikola i Lordstown dio su većeg fenomena tvrtki u sektoru električnih vozila – i srodnih sektora poput lidara za samovozeće automobile – koje svoje dionice objavljuju putem tvrtki za posebne namjene (SPAC). Investitori su nekima od ovih tvrtki dali izuzetno agresivne procjene, kladeći se da će jedna od njih postati sljedeća Tesla. Ovo pjenasto financijsko okruženje znači da postoje velike potencijalne nagrade za startup koji pretjeruje s ranim postignućima.

Hindenburg kaže da Lordstownova knjiga narudžbi ima puno vrućeg zraka

U intervjuu za Wall Street Journal nakon izvještaja Hindenburga, Burns je priznao da prednarudžbe tvrtke nisu obvezujuće.

“Ako je tip potpisao papir na kojem je pisalo:” Mislim da ih mogu premjestiti x-tisuću “, mi im vjerujemo. Ali to nije u krvi.” Rekao je Burns. “Ne navodimo da su to naredbe i nikada to nismo izjavili.”

Hindenburg moli da se razlikuje. Tvrtka napominje da je tijekom nastup u emisiji CNBC Jima Cramera prošlog studenog Burns se pohvalio da je Lordstown imao 50 000 predbilježbi. Cramer je bio impresioniran.

“Čini se kao da su neke od ovih naredbi solidne – Duke Energy, First Energy – ti ljudi neće otići”, rekao je Cramer. “Oni su počinjeni.”

“U redu. Da. Svi oni”, odgovorio je Burns. Kasnije ih je opisao kao “vrlo ozbiljne narudžbe”.
Hindenburgova istraživanja sugerirala su da neke naredbe nisu bile toliko ozbiljne. Prošlog prosinca jedna je teksaška konzultantska tvrtka E Squared naručila 14.000 Lordstownovih električnih kamiona Endurance. Na web mjestu E Squared ne navode se zaposlenici tvrtke, a LinkedIn navodi samo dvoje zaposlenika za E Squared, uključujući izvršnog direktora Tima Grossea. Očito je pitanje kako će mala konzultantska tvrtka financirati kupnju 14 000 kamiona.
U e-poruci upućenoj Arsu, Grosse je osudio izvještaj Hindenburga kao “klevetničku kampanju za profit na kratkoj prodaji dionica”. Ali nije odgovarao na daljnju e-poštu ili telefonske pozive tražeći detalje.

A Članak iz veljače u Charged Fleet objasnio je što E Squared planira učiniti s tisućama Endurance kamiona. E Squared se nada izgraditi poslovni leasing kamioneta gradskim vlastima i ostalim velikim kupcima koji žele prijeći na vozni park s nula emisija. Grosse tvrdi da ima 8 milijardi dolara kapitalnih obveza za podršku programu licenciranja vozila, iako ne iznosi detalje o tome tko osigurava kapital ili pod kojim uvjetima.

“Ovo je potpuno novi program, tako da još nismo nikoga potpisali”, rekao je Grosse u veljači napunjenoj floti. Nadao se da će početi prijavljivati ​​kupce u sljedećih nekoliko mjeseci.

Ukratko, sigurno je moguće da će E Squared na kraju naručiti 14 000 Lordstown pikapa u ime klijenata. No čini se da se to može računati kao 14 000 predbilježbi.

Još jedan kupac Lordstowna kojeg je Hindenburg istaknuo bila je Innervations LLC, tvrtka za električna vozila koja je rano naručila 1000 kamiona Lordstown. Čini se da tvrtka ima samo nekolicinu zaposlenika, a poštanska adresa nalazi se u UPS trgovini.

Kad smo pokušali kontaktirati Innervations, upućeni smo na David Hein, koji nam nisu uzvratili pozive i e-mailove tražeći komentar. Ali Hein je rekao Hindenburgu da sama Innervations ne planira kupiti kamione iz Lordstowna. Umjesto toga, uloga tvrtke bila je promovirati kamion drugima. Rekao je da će ih, ako klijent pokaže interes za kupnju kamiona Lordstown, uputiti u Lordstown da stvarno izvrši narudžbu.

“Ne uključujemo se u stvarno naručivanje”, rekao je Hein Hindenburgu. Ažurirat ću priču ako se čujem s Heinom i naučim više o planovima Innervationsa.

“Potpuno nismo svjesni ovoga”

Hindenburg je izvršio provjere manjih kupaca u Lordstownu i otkrio niz narudžbi koje se ne čine posebno ozbiljnima:

  • Katolička grobljanska udruga unaprijed je naručila 40 kamiona Lordstown, ali njezin je izvršni direktor rekao Hindenburgu da “Nisam ni za što predan. Obvezao sam se da ću razmotriti kupnju vozila. Imao bih puno pitanja prije nego što se posvetim bilo čemu.”
  • Lordstown je naveo Summit Petroleum kao kupca, ali njegov je predsjednik rekao da “za nas je to zapravo samo pogled, ne znam dovoljno o njima da bismo bili iskreni – želimo ih procijeniti prema njihovim zaslugama.”
  • Kad je Hindenburg kontaktirao drugog navodnog kupca Lordstowna, davatelja usluga u oblaku Grid-X, njegov izvršni direktor rekao je Hindenburgu, “Potpuno smo nesvjesni ovoga. Ne znam ništa o LMC-u ili Lordstown Enduranceu.”
  • Gradonačelnik Ravenne, grada u Ohiju blizu Lordstowna, rekao je da je “zamoljen da napiše pismo podrške” kako bi podržao Lordstownovu namjeru da preuzme bivšu GM tvornicu i spasi radna mjesta u tom području. Grad navodno planira naručiti 15 kamiona Lordstown, ali gradonačelnik je rekao da se nije obvezao kupiti niti jedno vozilo i da je kupnja 15 vozila “potpuno nemoguća” za grad veličine Ravenne.

Jedan od najistaknutijih kupaca Lordstowna je Duke Energy, koji je službeno predbilježio 500 kamiona. Međutim, Hindenburg kaže da Duke nije zakonski obvezan kupiti bilo koja vozila. A glasnogovornik je rekao da Duke želi “vidjeti kamion i šutnuti gume prije nego što kupimo toliko”.

Da bismo bili pošteni prema Hindenburgu, nije iznenađujuće što nitko ne želi sklopiti obvezujuće ugovore o kupnji vozila koja još ne postoje. Ostali automobilski startupi – uključujući Tesla – preuzeli su neobvezujuće predbilježbe za vozila koja još nisu ušla u proizvodnju.

No, čini se da Hindenburg neobično gura rezervirati predbilježbe. Burnsovu tvrdnju da su to “vrlo ozbiljne narudžbe” čini se teško podudarati s neobvezujućim komentarima nekih kupaca – ili činjenicom da neki navodni veliki kupci ne planiraju sami koristiti kamione, već pokušavaju prodati ili iznajmiti njih drugima.

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci