Četiri godine zatvora zbog paljenja kuće novinara u Srbiji


Dragoljub Simonović, bivši predsednik beogradske opštine Grocka, osuđen je prvostpenom presudom u utorak, 23. februara, na četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića u decembru 2018. godine u Vrčinu.

Osnovni sud u Beogradu izrekao je istu kaznu i Aleksandru Marinković koji je u bekstvu, kao neposrednom izvršiocu za koga je utvrđeno da je ubacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović za koga je utvđeno da je kao posrednik pronašao izvršioca ovog krivičnog dela.

Za sud je nebitno što je Jovanović novinar

Sudija Slavko Žugić rekao obrazlažući presudu da Jovanoviću nije upaljena jahta ili vikendica, već dom, što je osnovno ljudsko pravo predviđeno i evropskim konvencijama. On je naveo da Jovanović nije imao gde da prespava naredne noći.

Međutim, u obrazloženju presude se ne navodi da je Milan Jovanović novinar.

U obrazloženju presude suda ne navodi se da je Milan Jovanović novinar.

„Ovo krivično delo ne zahteva utvrđivanje zanimanja oštećenog“, rekao je sudija.

Sudija Slavko Žugić je tokom obrazlaganja presude rekao i da je prošao trnovitim putem kroz ovaj postupak navodeći da je odbrana sve vreme sprovodila opstrukciju postupka.

“Moje mišljenje je da ste delovali kao ekipa”, rekao je sudija govoreći o ponašanju branioca tokom postupka.

Sudja je naveo i da su pojedini branioci tvrdili da se postupak vodi po nalogu predsednika dražve Aleksandra Vučića.

U tom trenutku većina branitelja i Simonović napustili su sudnicu.

Sudija Slavko Žugić je dodao da će zbog vređanja lične časti i ugleda suda pokrenuti odgovarajuće pravne postupke.

On je takođe rekao i da nije zadovoljan što je oštećeni Milan Jovanović u medijskim nastupima nakon sudskih pretresa pitao ko štiti Simonovića. Sudija je naveo da Simonovića nije štitilo ni tužilaštvo ni on što se, kako je rekao, i vidi iz presude.

Jovanović je zadovoljan, tužilac će tražiti maksimalnu kaznu

Tužilac Predrag Milovanović izjavio je novinarima ispred Palate pravde da je izrečena kazna “mala pobeda institucija”, ali da treba sačekati da presuda postane pravosnažna.

On je naveo da je zadovoljan nekim delovima presude, ali je najavio da će se žaliti na visinu kazne Simonoviću podsećajući da je tražio maksimalnu kaznu od osam godina.

“Nadam se da se to više nikada neće ponoviti, da će ovo biti snažna odvraćajuća poruka nakon, nadam se, da je ovaj postupak konačno okončan osuđujućim presudama”, rekao je tužilac Milovanović.

Milan Jovanović, nakon dve godine od kada mu je zapaljena kuća, kaže da da se nada da je ova presuda “vesnik slobode medija u Srbiji”.

“Očigledno je da naručioca ovog dela nije zaštitila partijska knjižica”, ocenio je Jovanović.

On je ocenio i da bi postupak otišao “ko zna kojim tokom” da nije bio u centru pažnje svih novinara kako u Srbiji tako i u svetu.

“Žao mi je što mi se ovo dogodilo, ali prihvatam da budem žrtva s tim da vama mlađima sutra bude bolje u vašem radu, da ne morate da strepite za ono što radite”, poručio je Jovanović okupljenim novinarima.

Jovanović je, osvrćući se na sudijine reči, rekao da u svojim izjavama posle glavnih pretresa nije rekao da je Simonović zaštićen u tom postupku, već ranije, kada je podnosio brojne krivične prijave protiv Simonovića tereteći ga za navodne malverzacije a po kojima se, kaže, nije postupalo.

Slučaj paljenja kuće novinara lokalnog portala Info žig, Milana Jovanovića, izazvao je veliku pažnju javnosti. Jovanoviću je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine oko 3.30 časova zapaljena kuća u kojoj su bili njegova supruga i on, kada su na garažu koja je u sastavu kuće bačeni molotovljevi kokteli. Jovanović i njegova supruga su uspeli da pobegnu.

Nedugo nakon što mu je zapaljena kuća, nepoznati napadači provalili su i u iznajmljen stan na Banovom brdu gde je Jovanović bio smešten.

Kao nalogodavac paljenja kuće, optužen je Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka u kojoj je i kuća oštećenog Jovanovića. Simonović je uhapšen 25. januara 2019, zbog sumnje da je naložio taj zločin, a na slobodu je pušten 7. marta posle 40 dana u pritvoru.

Osim Simonovića, koji je optužen kao nalogodavac paljenja kuće Jovanovića, u ovom procesu kao izvršioci i pomagači optuženi su i Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Simonoviću se teretio da je podstrekivao na paljenje kuće Jovanovića zbog tekstova o njegovom radu dok je bio predsednik opštine Grocka, drugooptuženom Vladimiru Mihailoviću, kao i Aleksandru Marinkoviću, koji se tereti da je direktan napadač na kuću novinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je u saopštenju uoči izricanja presude ocenilo da presuda treba da pošalje nedvosmislenu poruku da zločini nad novinarima neće ostati nekažnjeni i da će država posebno zaštititi lokalne novinare i medije koji su izloženi većim pritiscima prilikom istraživanja malverzacija javnih funkcionera, poput portala Žig info.

“UNS traži i da državni organi što pre privedu pravdi Aleksandra Marinkovića koji se tereti da je neposredni izvršilac napada na kuću Milana Jovanovića, kojem je više od godinu dana suđeno u odsustvu”, navodi se u saopštenju.

Milan Jovanović je u izjavi za RSE 2019. godine rekao da očekuje da paljenje njegove kuće dobije pravosudni epilog.

“Zašto su ga (Simonovića) hapsili ako neće dobiti? Čim mi je kuća zapaljena, odmah sam rekao da je to njegovo delo, da on stoji iza toga”, rekao je tada Jovanović, koji od 2019. godine živi sa policijskom pratnjom.

Simonović je u međuvremenu podneo ostavku na mesto predsednika opštine. Odbrana je tokom procesa negirala njihovu krivicu i navela da očekuje oslobađajuće presude.

U godišnjem izveštaju organizacije Reporteri bez granica iz aprila 2020. godine Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda. Na 93. mestu od 180 rangiranih zemalja Srbija je slabije rangirana od svih zemalja regiona osim od Crne Gore.

Predsednik Srbije je, komentarišući izveštaj Reportera bez granica 21. aprila 2020. rekao da je o reč o malom padu i pojedinačnom slučaju jer je to posledica, koliko je razumeo, činjenice da još nije doneta presuda u slučaju Milana Jovanovića.

“Biće uskoro presuda za slučaj Milana Jovanovića. Moramo da ga rešimo što pre. Naše pravosuđe ima svoj posao i ono zna kako treba urade to – ja ne mogu da im se mešam”, rekao je tada Vučić.

Total
1
Shares
0 0 glasanje
Ocene članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Previous Post

Čuvajmo bosanski jezik u dijaspori

Next Post

Doživotni zatvor za trojicu osuđenih u slučaju ‘Monstrum’

Related Posts
Total
1
Share
0
Voljeli bismo vaše mišljenje, molim vas, komentirajtex
()
x

Ako želite pristupiti SandzakLive.com onda Vas molimo da potvrdite da ste čovjek!