Brojevi upozoravaju da smo na početku novog talasa, neophodno ubrzanje vakcinacije

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 718.590 slučajeva kovida 19. Do sada je testirano ukupno 4.554.099 ljudi. Od početka pandemije, od posledica zaraze preminule su 7.083 osobe, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Na bolničkom lečenju je 297 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru.

14:34

Stigla nova isporuka Fajzer vakcina

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je na Institut “Torlak” stigla redovna isporuka Fajzer vakcina protiv kovida-19.

U Srbiju je stiglo ukupno 79.560 doza Fajzer vakcina.

10:45

Jedan novi slučaj zaraze u Moravičkom okrugu

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je sedam pacijenta, a nema pacijenata u respiratornom centru.

U protekla 24 časa primljen je jedan pacijent, a jedna osoba je transportovana za Batajnicu.

Od 41 uzorka iz Čačka pozitivan je 1, iz Gornjeg Milanovca od 14 uzoraka pozitivnih nema, iz Lučana od 2 uzorka pozitivnih nema i iz Ivanjice od 7 uzoraka pozitivnih nema. Ukupno jedan pozitivan od 64 uzorka.

Tokom jučerašnjeg dana vakcinisane su 63 osobe, a 24 osobe su primile drugu dozu.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je šest pregleda, od čega je pet prvih pregleda.

09:09

Testirana 83 uzorka iz Pčinjskog okruga, 3 pozitivna

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 testirana su 83 uzorka iz Pčinjskog okruga.

Od tog broja 3 su pozitivna na koronavirus. Dva pacijenta su iz Vranja i jedan iz Vladičinog Hana.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 19 pregleda, od čega sedam prvih. Uzorkovana je krv kod 15 pacijenata i sačinjena četiri RTG pluća. Urađeno je 17 antigenskih testova, dva su pozitivna na koronavirus.

U kovid bolnici ZC Vranje hospitalizovan je jedan pacijent. On je pozitivan na koronavirus, ima bronhopneumoniju i priključen je na kiseonik. Prijema i otpusta nije bilo.

U Vranju je do sada dato 75.868 doza vakcina, drugom dozom vakcinisana su 27.202 lica. Vakcinišu se i državljani Severne Makedonije, prvu dozu je primilo 11.743, a drugu 9.012.

Juče je dato 247 vakcina, od toga 228 državljanima Severne Makedonije.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 125 osoba od testiranih 5.576 uzoraka. Od posledica zaraze preminule su tri osobe. Na respiratoru se nalazi osam pacijenata.

Stručnjaci upozoravaju da na to što ponovo imamo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.

Ističu da nas brojevi upozoravaju da smo na početku novog talasa, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije.

Apeluju na građane da se vakcinišu kako bismo bili spremni za brzo širenje delta soja virusa, koji je nedavno registrovan u Srbiji.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je poručio da nema vremena za premišljanje i da bi hitno trebalo početi obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i rizičnih grupa stanovnika.

Upozorio je da za tri nedelje brojevi novozaraženih mogu postati četvorocifreni u jednom danu i da će bolnice verovatno početi da se pune već za sedam dana.

(RTVNP)

Total
107
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci